Stiri de ultima ora

„Colectiv”, prima producție românească nominalizată la Oscar | Romania Libera

„Colectiv”, prima producție românească nominalizată la Oscar | Romania Libera
Cultura
Lungmetrajul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau scrie istorie, devenind prima producție românească nominalizată la Premiile Oscar.

Actualizat: 15.03.2021 - 15:29

În cadrul unei ceremonii online prezentată de actrița Priyanka Chopra Jonas ("The White Tiger”) şi soțul acesteia, cântăreţul Nick Jonas,  a fost anunțată nominalizarea documentarului românesc, „Colectiv”, la două categorii.

„Colectiv” a fost anunțat luni la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”. 

Filmul „Colectiv” (disponibil pe HBO Go și produs de HBO Europe, Alexander Nanau Production, CNC și alți participanți) pornește de la tragedia din 2015, când un incendiu declanșat la clubul Colectiv din București a ucis 27 de oameni și a rănit alți 180. La scurt timp, mai multe victime cu arsuri au murit în spitale de la răni care nu erau letale.

Premiera mondială a filmului a avut loc în 2019 în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale. 

„Colectiv a fost lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof a lansat filmul în Marea Britanie și Irlanda. 

Distribuția în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus