Stiri de ultima ora

CinePOLSKA – filme poloneze la Bucureşti

CinePOLSKA – filme poloneze la
Bucureşti
Cultura
Cele mai interesante filme poloneze, premiate în ultimele luni în Polonia şi în lume, vor putea fi vizionate la Bucureşti, între 18 şi 27 noiembrie, în cadrul festivalului CinePOLSKA, care va fi inaugurat de un concert energic de jazz în interpretarea cvintetului Wojtek Mazolewski. O noutate a festivalului va fi programul pentru copii.

Filmele prezentate anul acesta la ediţia 12 a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri şi de către criticii de film şi, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze şi europene numeroşi spectatori. Motto-ul festivalului, care se va desfăşura la cinematograful Elvire Popesco, este „Istorii din prezent”.

– Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflaţi în faţa unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoţioneze, să reflecteze, dar şi să se amuze. Acţiunea majorităţii lor are loc în zilele noastre. – explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti care, în colaborare cu Asociaţia Cineaştilor din Polonia, organizează festivalul. – Motto-ul CinePOLSKA 2016 are şi o altă semnificaţie. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal şi foarte actual. – adaugă Agnieszka Skieterska.

CinePOLSKA va fi deschisă vineri, 18 noiembrie, de concertul formaţiei poloneze Wojtek Mazolewski Quintet în Clubul Control. Muzicienii cântă jazz, dar energia şi personalitatea lor scenică îi face să semene mai degrabă cu nişte rockeri.

– L-am invitat pe Wojtek Mazolewski şi formaţia sa datorită muzicii lor extraordinare, apreciată în Polonia şi în alte ţări din lume, datorită contactului extraordinar pe care îl au publicul şi datorită faptului că formaţia face parte din distribuţia filmului care, a doua zi după concert, sâmbătă, va deschide festivalul nostru. Este vorba despre filmul „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”. – explică Agnieszka Skieterska.

Muzicienii interpretează în film piese celebre aparţinând unor mari legende ale jazzului din perioada anilor ’50. În cadrul concertului din clubul Control, formaţia va interpreta compoziţii de pe coloana sonoră a „Excentricilor”, dar şi piese de pe ultimul său album intitulat „Polka”. Accesul la concertul organizat cu ocazia împlinirii a 15 de activitate a Institutului Polonez din Bucureşti va fi liber.

După inaugurarea muzicală a CinePOLSKA, pe spectatori îi aşteaptă şase seri de film polonez.

Noutatea festivalului de filme poloneze de anul acesta va fi programul pregătit împreună cu Festivalul de filme pentru copii şi tineret „Kino w Trampkach” („Cinema în tenişi”) din Varşovia special pentru micii spectatori pentru ziua de duminică, 27 noiembrie.

Dimineaţa, în mediateca Institutului Francez copiii vor putea participa la realizarea unui scurtmetraj de animaţie inspirat din cartea pentru copii „Regele Mateiaş Întâiul” a scriitorului şi pedagogului polonez Janusz Korczak. Atelierul de animaţie este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, iar participarea la el şi la proiecţia de film se va face doar pe bază de înscriere pe pagina www.culturapoloneza.ro. Numărul de locuri este limitat.

În a doua parte a zilei, la ora 15.30, copiii cu vârsta peste 9 ani vor porni într-o călătorie plină de primejdii şi mister pe care nu o vor uita foarte repede. Filmul de aventură „Clubul hoinarilor şi secretul bunicului Ieronim” îi va ţine în tensiune continuă şi-i va face să râdă atât pe copii, cât şi pe părinţii lor.

Festivalul CinePOLSKA este organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică şi în colaborare cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Clubul Control şi Festivalul de film pentru copii şi tineret „Kino w trampkach” („Cinema în tenişi”) din Varşovia.

În primăvara lui 2017, CinePOLSKA va ajunge şi în alte oraşe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie a filmelor prezentate anul acesta la Bucureşti.

Proiecţiile de filme din cadrul CinePOLSKA se desfăşoară în zilele de 19-20 noiembrie şi 25-27 noiembrie 2016, la cinema Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77), iar atelierul de animaţie va avea loc la aceeaşi adresă, la mediateca Institutului Francez. Intrarea se va face pe bază de bilet.

Concertul cvintetului Wojtek Mazolewski va avea loc pe 18 noiembrie 2016, în Clubul Control (str. Constantin Mille nr. 4), iar intrarea va fi liberă.

Biletele pentru filme pot fi achiziţionate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, de la librăriile Kyralina, Anthony Frost, Hecate şi Humanitas, în timpul programului cu publicul şi în limita locurilor disponibile, precum şi online pe elvirepopesco.ro.

Filmele au subtitrare în limba română, iar filmele pentru copii vor fi dublate în limba română.

Programul detaliat şi informaţii despre filme se găsesc pe pagina www.culturapoloneza.ro .
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus