Stiri de ultima ora

Cetatea Capidava a fost mutilată de lucrările de reabilitare şi nu mai poate fi inclusă în patrimoniul UNESCO

Cetatea Capidava a fost mutilată de lucrările de reabilitare şi nu mai poate fi inclusă în patrimoniul UNESCO
Cultura
Cetatea Capidava a fost mutilată de lucrări de reabilitare, făcute de muncitori nepregătiţi. Zidurile ridicate în Dobrogea sunt sufocate de materiale de construcţie moderne. Unele au fost extinse fără nicio noimă. Iar urmele lăsate de secole s-au şters. Acum, cetatea nu mai corespunde criteriilor ca să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.

Zidurile Cetăţii Capidava, ridicată în secolul al II-lea în timpul împăratului Traian, sunt acum un amestec bizar de piatră antică şi piatră şlefuită perfect, dar aşezată cu neglijenţă. Golurile sunt umplute cu ciment. Iar în anumite locuri, în miezul peretelui a fost înfipt fier beton, care a afectat serios structura istorică.

Totul pentru că, în loc să folosească personal specializat, firma care s-a ocupat de restaurări a angajat muncitori necalificaţi.

Dezastrul a fost descoperit de o comisie de experţi de la Ministerul Culturii.

Specialiştii au ajuns la concluzia că cetatea nu mai poate fi înscrisă Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru că structura iniţială a fost modificată dramatic.

Proiectul de reabilitare care, de fapt, a mutilat cetatea Capidava, a fost susţinut de fonduri europene. A costat 16 milioane de euro, iar beneficiarul a fost Consiliul Judetean Constanţa. Autorităţile locale spun că vor începe o anchetă, dacă primesc sesizare oficială de la Ministerul Culturii.

Lucrările trebuiau încheiate la sfârşitul lui 2015, dar au fost sistate în toamna anului trecut. Firma care s-a ocupat până acum de restaurări este anchetată de DNA pentru o posibilă fraudă cu fonduri europene. Administratorul companiei a fost trimis în judecată. În acelaşi dosar sunt implicaţi trei angajaţi ai Consiliului Judeţean Constanţa. Dar cazul lor a fost clasat de procurori.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus