Stiri de ultima ora

#CentenarulMariiUniri Hunedoara: 500 de fotografii expuse în tunelul prin care trecea mocăniţa spre minele de fier Ghelari

#CentenarulMariiUniri Hunedoara: 500 de fotografii expuse în tunelul prin care trecea mocăniţa spre minele de fier Ghelari
Cultura




Cinci sute de fotografii de dimensiuni mari vor fi expuse sâmbătă şi duminică în ''Tunelul hăl mare'', folosit în urmă cu zeci de ani pentru mocăniţa care făcea legătura între municipiul Hunedoara şi minele de fier de la Ghelari, organizatorii evenimentului propunându-şi să promoveze frumuseţile naturale din zona Munţilor Poiana Ruscă, dar şi Anul Centenarului, prin fotocopii document ce ilustrează contribuţia localnicilor la Marea Unire din 1918.



Intitulată "Centenar Underground Foto Gallery", expoziţia prezintă lucrările realizate de o sută de fotografi din ţară care au dorit să fie părtaşi la această manifestare culturală realizată de Asociaţia Alternative Rurale din Ghelari, Asociaţia Ciorchin Cluj-Napoca şi Primăria Ghelari.



"Tunelul a fost dat în funcţiune în 27 martie 1900, iar prin el au trecut deputaţii cu drept de vot, din Ţinutul Pădurenilor, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Muzeul Unirii din Alba Iulia ne-a transmis fotocopii cu tabelul făcut la Ghelari cu acei deputaţi, procesul verbal de alegere a acestora şi multe altele, pe care le vom expune la secţiunea documente", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Alternative Rurale Ghelari, Sergiu Tenţ.



Vernisajul oficial al expoziţiei este programat sâmbătă, la ora 10.00, la furnalul de la Govăjdia, din comuna Ghelari, după care cei prezenţi vor merge la tunel unde vor vedea lucrările.



"Vor fi 500 de fotografii în format mare. Este şi o provocare atât pentru artiştii fotografi, cât şi pentru vizitatori, deoarece vor trebui să descopere lucrările la lumina lanternelor sau a telefoanelor mobile. Este o expoziţie unică în România pentru că prin 'Tunelul hăl mare' (cel mare, n.r.), cu o lungime de 745 de metri, se poate vedea chiar şi luminiţa de la capătul tunelului", a spus Sergiu Tenţ.



Expoziţia marchează şi faptul că în zonă a fost construită, acum mai bine de o sută de ani, a doua hidrocentrală din România, la Căţănaş, pe râul Runc - Govăjdia, aici fiind produs, în anul 1900, curent electric pentru a fi utilizat la exploatarea de minereu de fier de la Ghelari.



Totodată, este scoasă în evidenţă şi importanţa furnalului de la Govăjdia, care, la 1810 era primul furnalul cu flux continuu din Europa şi al doilea din lume. Furnalul este cunoscut şi pentru faptul că aici s-au produs elemente din fontă pentru Turnul Eiffel din Paris, dar şi fonta folosită la Reşita pentru alte elemente din oţel folosite la acelaşi turn din capitala Franţei.



Mocăniţa care făcea legătura între Hunedoara şi Ghelari avea staţia de plecare în apropiere de Castelul Corvinilor. Trenul era folosit pentru transport de minereu de fier extras din mina Ghelari, cărbune, dar şi pentru naveta muncitorilor care lucrau în cele două localităţi. În prezent, mocăniţa nu mai funcţionează, iar calea ferată îngustă a fost distrusă de căutătorii de fier vechi.



Pentru cei care doresc să ajungă la tunelul unde este organizată expoziţia, plecarea se face sâmbătă de la furnalul din Govăjdia în grupuri organizate. Se mai poate ajunge pe jos, din spatele castelului, din strada Zlaşti, pe un drum în lungime de 3 kilometri. Turiştii vor fi ajutaţi de voluntari şi indicatoare montate pe drum. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Blada, editor: Nona Jalbă, editor online: Gabriela Badea)



 



Sursa foto: Alternative Rurale/Facebook 





www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus