Stiri de ultima ora

Ce se întâmplă când scriitorii urcă pe scenă. A treia seară de FILB

Ce se întâmplă când scriitorii urcă pe scenă. A treia seară de FILB
Cultura
A treia seară de FILB i-a aşezat faţă în faţă la Clubul Țăranului din cadrul MȚR pe scriitorii Toni Marques (Brazilia), Marius Daniel Popescu (Elveția), Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova), alături de prozatorii români Marius Chivu și Petre Barbu.  Ştirile TVR sunt partener media al FILB 7.

FILB 7, seara a treia "

Dacă în prima seară de FILB, preşedintele (pentru ultima dată, după cum a anunțat) al festivalului, Bogdan Alexandru Stănescu, spunea că FILB-ul pune publicul în legătură cu scriitorii și scriitorii români în legătură cu scriitorii străini, în a treia seară, desfăşurată în acelaşi boem Club al Ţăranului de la MŢR,  s-a discutat tocmai despre întâlnirea dintre scriitor şi cititor şi despre cum  scrisul devine o artă performativă atunci când scriitorii urcă pe scenă pentru a citi din propriile opere.

Cinci scriitori din generaţii şi spaţii culturale diferite au răspuns la întrebările moderatorului Matei Martin sau ale publicului, şi au purtat, spre deliciul celor prezenţi, dialoguri spumoase, în care şi-au făcut loc cele mai surprinzătoare subiecte: tatuaje, fotbal, excitantele folosite de scriitori în actul creaţiei, politica Rusiei sau cum îşi alege fiecare subiectul despre care scrie.

Toni Marques, din Brazilia, este un prozator în ale cărui povestiri se reflectă realitățile Braziliei autentice şi preşedintele celui mai important festival internațional de literatură din ţara sa, FLUPP. Scriitorul brazilian a vorbit despre literatura din favele,  despre un Rio de Janeiro pe care turistul grăbit s-ar putea să-l rateze, dar şi despre fotbal şi tatuaje.

Autorul brazilian nu crede că scriitorii sunt nişte oameni speciali.

Cât despre actul creaţiei: "Îmi iau vacanţă de la mine însumi atunci când scriu. Îmi imaginez că mor mai încet, cu fiecare cuvânt pe care îl scriu, că împing moartea mai departe, că se îndepărtează de mine cu fiecare cuvânt".  Ca scriitor, eşti în contact cu lucrurile care îţi plac şi scrii despre ele, spune Marques.

Emilian Galaicu-Păun, poet, prozator, traducător şi publicist din Republica Moldova este redactor pentru Basarabia al revistei Vatra din Tîrgu Mureş şi redactor şef al Editurii Cartier din Chişinău.   La fel ca Herta Muller, crede că unele cărţi te scriu ele pe tine.  Iar relaţia cu publicul e una intrinsecă.  "Relaţia mea cu publicul se construieşte atunci când, scriindu-mi textul, îl şi rostesc".

"Sunt anumite cărţi care ele te scriu pe tine, nu tu le scrii pe ele. Sunt cărţi de care nu poţi scăpa, te obsedează. Sunt cărţi care îşi găsesc exact omul care trebuie să le scrie. Anumite cărţi ne caută ele pe noi", e de părere scriitorul.

Scriitorul şi jurnalistul Petre Barbu spune că nu îi place să vorbească despre cum a scris o carte. "Prefer ca textul să vorbească. [...] Scrisul, pentru mine, este o criză pe care trebuie să o rezolv, o criză care trebuie să explodeze în 200 de pagini. Pentru mine, scrisul este o chestiune intimă", spune scriitorul, care mărturiseşte că ultimul roman, Marea Petrecere (apărut în 2014 la Cartea Românească) i-a apărut fără ştirea soţiei, care l-a descoperit în librărie.

"Scrisul a fost refugiul meu existenţial", spune Petre Barbu.

Relaţia cu cititorii se manifestă în sensul în care, după ce autorul a publicat-o, cartea nu-i mai aparţine, ea aparţine cititorilor.

Traducător, cronicar literar şi scriitor din generaţia tânără, Marius Chivu a publicat în 2014 la Polirom volumul de proză scurtă "Sfârşit de sezon".

Mărturiseşte că îi place contacul direct cu cititorii, cu oamenii interesaţi de ceea ce scrie el. "Am văzut mereu scrisul ca pe un proces în doi timpi - cel în care stai retras cumva şi scrii şi cel în care te întâlneşti cu oamenii care vor să te citească, care sunt interesţi de ceea ce ai scris şi, eventual, cărora le şi citeşti. Îmi produce la fel de mare plăcere să citesc ce am scris ca atunci când stau şi scriu. Pentru că are legătură literatura cu actul acela originar în care cineva în jurul focului citea sau spunea o poveste pentru ceilalţi", spune tânărul scriitor.

Marius Daniel Popescu (Elveția) este un prozator de origine română, unul dintre membrii importanți ai „Grupului de la Braşov”. S-a stabilit la Lausanne în 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai rîvnit premiu literar din Elveția, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), dar nu numai. Se prezintă ca fiind de asemenea șofer de autobuz, inginer silvic forestier, patronul unui ziar literar, "Pătrunjelul". În plus, susţine ateliere de scriitură în penitenciare,  iubeşte viaţa şi femeile, după propriile-i mărturisiri.

Nu crede că scriitori sunt nişte oameni speciali şi nici că scrisul este o activitate solitară.  "E un mit chestia asta cu scriitorul solitar. Scriitorul nu este niciodată mai solitar decât oricine altcineva care face altă meserie, altă activitate. Gîndiţi-vă la un muncitor, la un inginer, la un ziarist, la oricine. Scriitorul nu e mai solitar decât alţii".

A şaptea ediţie a Festivalului de Literatură de la Bucureşti se încheie în această seară cu  un eveniment în premieră la FILB:  o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani (Paul McAuley și Richard Morgan), alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc:  Sebastian A. Corn și Michael Haulică).

Seara dedicată literaturii SF & F încheie cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București, cea mai diversă, dar și cea mai unitară dintre  cele șapte ale FILB, după cum declara preşedintele festivalului, Bogdan Alexandru Stănescu.

PROGRAMUL SERII:

Lectură Paul MCAULEY (Marea Britanie) – din romanul Războiul liniștit; ediția în limba română, apărută în 2014 la Editura Paladin, în traducerea lui Nicu Gecse

• Lectură Richard MORGAN (Marea Britanie) – The Dark Defiles, în curs de aparitie, fragment tradus din limba engleză de Roxana Brînceanu

• Lectură Sebastian A. CORN (România) – din romanul Ne vom întoarce în Muribecca, apărut la Editura Nemira în 2014

• Lectură Michael HAULICĂ (România) – din romanul Transfer (ediție revăzută), publicat de Millennium Books, în 2014
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus