Stiri de ultima ora

Catedrala Națională în cifre, la 1 an de la sfințire

Catedrala Națională în cifre, la 1 an de la sfințire
Cultura
La 1 an de la sfințire, vă prezentăm o perspectivă sumară, în cifre, a ceea ce a însemnat până în prezent acest proiect național, potrivit basilica.ro .

110 milioane euro

Pentru că numărul materialelor din presă a crescut odată cu catedrala, dar de cele mai multe ori se pierde semnificația profundă a acestui proiect național, sumele cheltuite cu Catedrala Națională au fost intens vehiculate.

110 milioane de euro a fost suma totală cheltuită până la sfințirea catedralei „la roșu”. Însă eforturile Bisericii nu s-au concentrat exclusiv în această zonă. În ultimul deceniu au fost investite mai mult de 150 de milioane de euro în domeniul filantropic, în cele peste 700 de instituții sociale ale sale.

134 de ani de așteptare

Necesitatea construirii unei Catedrale Naționale în Bucureşti s-a resimțit mai ales după Războiul de Independență din 1877-1878.

După proclamarea României ca Regat, în anul 1881, Regele Carol I al României a înaintat Camerei Legislative, în anul 1884, un proiect de lege privind construirea unei Catedrale creştin-ortodoxe în București.

Deși avea să fie amintit și reluat de mai multe ori, proiectul avea să devină realitate abia la 134 de ani distanță.

10 ani de lucrări

Imediat după întronizare (30 septembrie 2007), Patriarhul Daniel și-a asumat mandatul înaintașilor și a reluat cu prioritate proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.

Slujba de punere a pietrei de temelie pe amplasamentul din Dealul Arsenalului, a fost oficiată pe 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.

După numeroase demersuri pregătitoare, Patriarhia Română a demarat lucrările de construcție la sfârșitul anului 2010. În prezent, lăcașul de cult nu este deschis publicului larg și va mai fi în lucrări pentru trei sau patru ani.

150.000 de vizitatori

Deși Catedrala a fost sfințită în Anul Centenar în stadiul „la roșu”, peste 150.000 de români au venit să o viziteze și să se închine în Altarul ei în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie.

Papa Francisc a fost și el pelerin în Catedrala Națională, în timpul vizitei întreprinse în țara noastră la finalul lunii mai.

350.000 de eroi

Catedrala este dedicată tuturor martirilor care și-au jertfit viața pentru unitatea noastră de credință și de neam.

O listă cu 350.000 nume ale eroilor români cunoscuți din toate timpurile a fost depusă în piciorul Sfintei Mese, într-un gest cu valoare de simbol liturgic şi patriotic făcut de Patriarhul României înainte de sfințire.

28 de uși „străjuite” de sfinți

Catedrala Națională are 28 de uși de bronz cu reprezentări iconografice. Acestea vor fi coordonate de un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă. De asemenea, Catedrala are un total de 392 de ferestre.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus