Stiri de ultima ora

CANNES 2017 Surpriză uriașă: Trofeul Palme d Or adjudecat de o comedie suedeză

CANNES 2017 Surpriză uriașă: Trofeul Palme d Or adjudecat de o comedie suedeză
Cultura
Surpriză uriașă la Cannes: Palme d Or a fost acordat duminică seara filmului suedez The Square , o comedie feroce care satirizează lumea artei și înalta societate. Ruben Ostlund, a smuls publicului prezent la Cannes un "țipăt de fericire" după ce a devenit primul regizor suedez care a câștigat râvnitul Palme d Or pentru cel mai bun film de la decernarea acestui premiu în 1955. El îi succede în palmares britanicului Ken Loach, încoronat anul trecut pentru drama socială I, Daniel Black , relatează AFP și DPA.

În The Square , adăugat în ultimul moment într-o competiție marcată de negativism, actorul danez Claes Bang îl întruchipează pe curatorul unui muzeu de artă contemporană care pregătește o expoziție despre toleranță și solidaritate. Însă universul său se schimbă total, odată cu furtul laptopului și portofelului său, în timp ce el salvează o femeie. În acest film, unul dintre puținele care au smuls râsete, Ostlund a vrut să denunțe prin sarcasm micile și marile temeri celor bogați față de migranți, refugiați și persoanele fără adăpost.

Arta contemporană este ca orice alt domeniu. Poate fi bună sau rea. Când zgârii suprafața, afli ce este dedesubt , a declarat regizorul într-o conferință de presă.

Oslund a realizat un film extrem de amuzant cu o mână de maestru. Este vorba despre corectitudine politică, care este o dictatură, probabil la fel de rea ca orice altă dictatură. Acest subiect atât de serios a fost tratat cu o imaginație incredibilă , a comentat președintele juriului, regizorul spaniol Pedro Almodovar.

Ruben Ostlund, în vârstă de 43 de ani, care și-a lansat cariera de regizor în urmă cu 13 ani, și-a câștigat faima internațională acum trei ani, cu drama sa Force Majeure .

The Square a fost unul dintre cele 19 filme aflate în competiție în această ediție pentru statueta Palme d Or, care a fost încrustată anul acesta cu 167 de diamante pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a celui mai longeviv festival de film.

120 battements par minute (120 Beats per Minute), o frescă despre criza SIDA din Franța anilor 90 a regizorului francez de origine marocană Robin Campillo, și Faute d amour (Loveless, titlul original Nelyubov) al regizorului rus Andrei Zviagintsev, un film despre lăcomia clasei de mijloc din Rusia, figurau printre favoritele la Palme d Or.

Robin Campillo a câștigat totuși Marele Premiu, cel mai prestigios după Palme, pentru filmul său despre lupta asociației anti-SIDA Act Up la Paris, la începutul anilor 90, când boala făcea ravagii.

Am trăit eu însumi o parte din scene , a spus Campillo, amintind într-o conferință de presă cum a îmbrăcat trupul unui prieten care a căzut victimă bolii.

Al treilea premiu al festivalului, Premiul Juriului, a mers la regizorul rus Andrei Zviagintsev (cunoscut pentru "Leviathan", film nominalizat la Oscar în 2015 și la Palme d Or în 2014, când a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes) pentru pelicula sa Nelyubov , ce prezintă o societate dezumanizată, prin povestea dispariției unui copil de 12 ani care nu mai suportă certurile părinților săi aflați în proces de divorț și care nu manifestă niciunul interesul de a-l păstra.

Într-o altă surpriză, în condițiile în care filmul său a fost primit fără entuziasm, Sofia Coppola a câștigat premiul pentru regie pentru "The Beguiled", un remake al lungmetrajului lui Don Siegel, cu Clint Eastwood (1971). În noua distribuție figurează Colin Farrell și Nicole Kidman. Cineasta de la Hollywood a devenit a doua femeie din istoria Canne-ului care a câștigat premiul pentru cea mai bună regie.

În urma sa, alte trei femei au fost premiate la actuala ediție de la Cannes.

Regină a festivalului, cu două filme în competiție, Nicole Kidman a primit un Premiu special, cu ocazia ediției aniversare. La 49 de ani, actrița australiană a fost omniprezentă pe covorul roșu la această ediție jubiliară, cu patru proiecte cinematografice în total.

Germana Diane Kruger a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul din filmul In The Fade , al regizorului germano-turc Fatih Akin. Ea a interpretat-o pe Katja, o germană care vrea să se răzbune pentru moartea soțului și fiului ei de șase ani într-un atac cu bombă de inspirație neo-nazistă. În discursul de acceptare, Kruger și-a dedicat premiul victimelor terorismului.

Regizoarea britanică Lynne Ramsay a dramei psihologice You Were Never Really Here a împărțit premiul pentru cel mai bun scenariu cu grecul Yorgos Lanthimos, regizorul filmului "The Killing of a Sacred Deer", care-i are, din nou, în distribuție pe Kidman și Colin Farrell.

Aceeași dramă psihologică i-a adus premiul pentru cea mai bună interpretare masculină actorului american Joaquin Phoenix de 42 de ani, recompensat pentru prestația sa uluitoare, după cum scrie AFP. Afirmând că este un premiu cu totul neașteptat, el a apărut pe scenă în adidași, mărturisind că deja și-a trimis pantofii de gală acasă.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus