Stiri de ultima ora

Campanie de strângere de fonduri pentru Casa Memorială Justinian Chira

Campanie de strângere de fonduri pentru Casa Memorială Justinian Chira
Cultura
Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a început demersurile de răscumpărare a casei în care s-a născut și a copilărit Arhiepiscopul Justinian Chira. Organizația vrea să o transforme în obiectiv turistic și să o inaugureze în 2021, la 100 de ani de la nașterea ierarhului.

După plecarea la Domnul a părinților Arhiepiscopului Justinian, casa a fost dată de către surorile acestuia unei familii din localitatea Șurdești. Fundația o va răscumpăra, recondiționa și reasambla în forma și locația ei inițială, din localitatea Plopiș, unde se găsea încă acum 70 de ani, potrivit  basilica.ro .

Demersurile au început deja. Lucrările au fost susținute de primăria comunei Șișești. Însă cheltuielile depășesc fondurile alocate, iar fundația a lansat un apel pentru donații.

Se dorește ca acest obiectiv să fie un punct de reper pentru ceea ce a însemnat Arhiepiscopul Justinian, satul românesc de altădată și valorile sale culturale și religioase.

Fundația „Arhiepiscopul Justinian” a fost înființată de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și este administrată de Părintele Mihai Tira, cu scopul de a promova și valorifica moștenirea cultural-religioasă a Arhiepiscopului Justinian Chira.

Aceasta include și 195 de caiete manuscris cu însemnările zilnice ale ierarhului.

Atât ca stareț al Mănăstirii Rohia (1944-1973), cât și ca Episcop-Vicar la Cluj (1973-1990), iar mai apoi ca Arhiepiscop al Maramureșului și Sătmarului (1990-2016), prin viața, activitatea și implicarea sa în plan social, cultural și religios, a fost un reprezentant de seamă al culturii și spiritualității românești.

În timpul comunismului, cu înțelepciune și tact, a știut să valorifice și să promoveze valorile cultural-religioase ale românilor din nord-vestul Transilvaniei. A plecat la Domnul în 30 octombrie 2016.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus