Stiri de ultima ora

Buzău: IPS Ciprian, întronizat arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei

Buzău: IPS Ciprian, întronizat arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei
Cultura
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat, duminică, în Catedrala Arhiepiscopală Înălţarea Domnului din municipiul Buzău, în faţa a aproape 5000 de credincioşi şi feţe bisericeşti, ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian în demnitatea de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

Festivitatea de întronizare a fost urmărită pe două ecrane uriaşe amplasate în curtea catedralei de peste 4000 de credincioşi, la care se adaugă aproape 1000 de invitaţi în incinta catedralei arhiepiscopale dintre care circa 500 de preoţi din cele două judeţe.

Printre invitaţii prezenţi în catedrala arhiepiscopală s-au aflat aproape 20 de parlamentari din cele două judeţe, preşedinţii CJ Vrancea şi Buzău, primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, dar şi academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, Ecaterina Andronescu şi Mircea Geoană.

Festivitatea de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârşită de Patriarhul României, împreună cu un sobor de 32 de înalţi ierarhi BOR din ţară şi străinătate, precum şi cu reprezentanţii bisericilor ortodoxe din Grecia, Rusia, Cipru şi Turcia.

IPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos a dat citire Gramatei de întronizare, după care Preafericitul Părinte Daniel i-a înmânat IPS Ciprian însemnele arhiepiscopale, împreună cu cârja arhiepiscopală, şi i-a dăruit o Evanghelie cu coperţi aurite.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a dat citire mesajului de felicitare al preşedintelui României, Traian Băsescu, iar ministrul secretar de stat Victor Opaschi pe cel al Guvernului României.

În cuvântul de mulţumire, IPS Ciprian a spus că este cuprins de emoţii copleşitoare , dar este conştient de responsabilitatea uriaşă pe care o are.

Noul arhiepiscop a trasat şi principalele trei direcţii ale activităţii pastorale, o mai bună relaţie cu parohiile, sprijinirea celor 30 de aşezăminte monahale din eparhie, precum şi îmbunătăţirea învăţământului teologic.

IPS Ciprian, ales arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, prin vot secret, de Sfântul Sinod la data de 28 februarie a.c., s-a născut în localitatea Suhuleţ, judeţul Iaşi, la 19 aprilie 1965.

A absolvit cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Episcop Kesarie" din Buzău, ca şef de promoţie (1987). Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Patriarhul Justinian" din Bucureşti, urmând timp de un an de zile şi cursurile Secţiei de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti.

În anul 1992 a intrat ca frate la Mânăstirea Crasna şi tot în acelaşi an a început cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic - Grecia, pe care le-a încheiat în anul 1997, când a devenit doctor în Teologie.

În perioada 1994-1998 a slujit ca diacon la "Noul Chalcedon" din cadrul Mitropoliei de Edessa, Pella şi Almopia - Grecia, iar între anii 1998-1999 a făcut studii doctorale, specialitatea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic din Bari - Italia.

A fost inspector eparhial în cadrul Sectorului "Biserică şi Societatea" (1999-2000), iar apoi consilier patriarhal în cadrul aceluiaşi sector (2000-2002).

La 21 mai 2000 a fost hirotonit preot de către arhiepiscopul Atenei şi a toată Grecia, Hristodoulos, iar la 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit de către patriarhul Teoctist.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop vicar patriarhal, fiind hirotonit arhiereu în Biserica "Sf. Spiridon Nou" din Bucureşti la 22 septembrie 2002.

Noul arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit la 28 februarie 2013, în urma decesului la data de 7 ianuarie, a IPS Epifanie Norocel. AGERPRES
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus