Stiri de ultima ora

Brahms, celebrat de ziua lui la Ateneu. Pianista Dana Borşan readuce muzica lui Chopin în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Brahms, celebrat de ziua lui la Ateneu. Pianista Dana Borşan readuce muzica lui Chopin în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”
Cultura
Vineri, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de dirijorul rus Valentin Uryupin în luna martie 2018. Din program fac parte Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin şi Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms. Înregistrarea va fi difuzată la 188 de ani de la naşterea lui Brahms, născut pe 7 mai 1833, la Hamburg.

Valentin Uryupin, absolvent al Conservatorului din Moscova, s-a afirmat ca unul dintre cei mai versatili tineri muzicieni ai generaţiei sale. Laureat al concursurilor internaţionale de clarinet de la Geneva, München - ARD, Beijing, Pretoria şi Ghent, Valentin Uryupin este şi un apreciat dirijor, afirmat atât în domeniul operei cât şi în repertoriul simfonic. După ce a câştigat Premiului III în cadrul prestigioasei competiţii internaţionale de dirijat “Gustav Mahler”, în 2017, a câştigat Concursul Internaţional de Dirijat “Sir Georg Solti” de la Frankfurt. A fost invitat să dirijeze la Teatro Real din Madrid, RTE Symphony Orchestra din Dublin, la Ostrava Philharmonic în Republica Cehă, precum şi la importante instituţii din Rusia, Ucraina, Belarus şi Kazahstan. În 2015 a asigurat acompaniamentul secţiunii vioară din cadrul Concursului Internaţional “Ceaikovski” de la Moscova. Este dirijor permanent al Teatrului de Operă şi Balet din Perm şi al orchestrei MusicAeterna. Este de asemenea dirijor invitat permanent al Operei din Novosibirsk, al Orchestrei Simfonice de Stat „New Russia" şi al Orchestrei Radio din Minsk (Belarus). În 2015 a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Rostov. Valentin Uryupin este fondator al Orchestrei de cameră „Arpeggione" din Moscova, cu care a efectuat numeroase turnee în Asia şi a concertat în Sala Mare a Conservatorului “Ceaikovski” din Moscova. A colaborat cu Valery Gergiev, Anne-Sophie Mutter, fiind şi asistentul lui Vladimir Jurowski.

Dana Borşan (foto) şi-a câştigat un loc binemeritat în elita pianisticii româneşti. Născută la Cluj, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi beneficiară a unei burse a Comunităţii Europene, la Hochschule der Künste din Berlin, Dana Borşan a fost discipolă a maeştrilor Gabriel Amiraş şi Georg Sava. În străinătate, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg, şi Helene Boschi, la Weimar. Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, Concursul „Robert Schumann” de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoţional, construcţia arhitecturală au fost câteva dintre calităţile ce i-au adus aceast premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viaţa de concert internaţională. Ulterior a revenit ca invitată în Festivalul Internaţional “Robert Schumann” de la Zwickau. Dana Borşan are peste 900 de apariţii în concerte şi recitaluri pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varsovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Cea mai consecventă şi susţinută prezenţă concertistică a artistei se înscrie în spaţiul german. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte pentru pian şi orchestră, precum şi programe consistente de recital şi de muzică de cameră. Dana Borşan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit –Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, concretizat în concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de 8 CD-uri editate de "Casa Radio". Discografia pianistei se completează cu cinci CD -uri produse de casele germane de discuri KU Classics şi Eterna, şi un disc la Electrecord. În paralel cu activitatea artistică, Dana Borşan susţine şi o activitate didactică remarcabilă. Este profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti unde, din 1990 conduce o clasă de pian. A susţinut cursuri de măiestrei la universităţile din Viena, Paris, Weimar, Stuttgart, Nuremberg, Cork, Oslo, Wuppertal, Catania.. A fost membru în juriile concursurilor internaţionale de la Bucureşti (“Enescu”), Oslo (“Edward Grieg”) Hong Kong, Guerande / Franţa. Dana Borşan este, din anul 2000, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Artista a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor muzicali (1991şi 2006) şi al revistei “Actualitatea muzicală”(1998), cu Ordinul “Meritul Cultural “ în grad de cavaler (2011) şi Ordinul “Meritul pentru învăţământ “(2004) acordate de Presedinţia României.

Stagiune online

Vineri, 7 mai ora 19.00, Ateneul Român Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" Dirijor: Valentin Uryupin Solistă: Dana Borşan

Program Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian şi orchestră Johannes Brahms - Simfonia nr. 2, op. 73, în re major

Înregistrarea de pe 15 martie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: Siteul Filarmonicii „George Enescu“ ,  Pagina YouTube a Filarmoncii „George Enescu“  şi ,
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus