Stiri de ultima ora

Bihor: Festivalul European Music Open, concerte excepţionale în Piaţa Unirii din Oradea între..

Bihor: Festivalul European Music Open, concerte excepţionale în Piaţa Unirii din Oradea între..
Cultura
Tenorul de renume internaţional Alexandru Badea, aşteptat de mulţi iubitori ai operei să cânte pentru publicul din oraşul natal, va oferi un program accesibil tuturor, cu piese din repertoriul tradiţional italian, dar şi altele precum "You raise me up", "Besame Mucho" sau "Con te partiro", aceasta din urmă fiind interpretată alături de "una dintre cele mai minunate voci ale tinerei generaţii, Maria Rădeanu, studentă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti", a subliniat tenorul Alexandru Badea. Pentru două cântece, tenorul va avea alături un cor de copii, a cărui componenţă va fi stabilită între timp, pentru a reaminti momentul de debut al acestui festival, iniţiat într-o campanie caritabilă pentru Colegiul naţional "Emanuil Gojdu". În seara de 28 august, invitaţi sunt membrii orchestrei de violoncele "Violoncellissimo" a "celui mai important violoncelist în viaţă", Marin Cazacu, a subliniat organizatorul. Festivalul se va încheia în 29 august cu o Gală de operă, numită "Excelenţe ale tinerei generaţii de muzicieni", în care orchestra Filarmonicii de stat Oradea va fi dirijată de Radu Popa, dirijorul Filarmonicii Banatul. Invitaţi sunt şase dintre cei mai reprezentativi tineri din şcoala românească de canto, studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti: soprana Maria Rădeanu, mezzosoprana Camelia Cozub, tenorii Andrei Petre şi Constantin Pastramă, basul Alexandru Matei şi baritonul Alin Munteanu. Îşi va da concursul şi Corul filarmonicii orădene, condus de Laszloffy Zsolt. Managerul interimar al Filarmonicii orădene, Carmen Rus, a subliniat că este o onoare pentru instituţie să participe la evenimentele de marcă organizate în acest festival şi o bucurie după relaxarea restricţiilor din pandemie.  

"Maestrul Badea mi-a mărturisit că este copleşit de emoţii să revină în Oradea, să urce pe scenă şi să profeseze, până la urmă, aşa cum îl ştim cu toţii, ca un renumit tenor al scenelor internaţionale. Aş vrea să îl asigur de toată dragostea şi preţuirea noastră, a filarmonicii, dar sunt ferm convinsă că pot vorbi şi în numele cetăţenilor orădeni, care vor veni cu tot dragul să vă susţină şi să vă mulţumească la final pentru faptul că aţi găsit atât de frumos să vă reîntoarceţi acasă şi să scoateţi în lumină oraşul de unde aţi plecat", a afirmat Carmen Rus.

Potrivit city managerului municipiului Oradea, Mihai Jurcă, bugetul aprobat pentru festival se ridică la suma de 630.000 de lei, în care este cuprins şi un concert special, pe 31 august, cu un artist internaţional de prim rang, al cărui nume va fi confirmat în viitorul apropiat. În caz de timp nefavorabil, concertele vor avea loc în sala Teatrului de stat "Regina Maria".  
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus