Stiri de ultima ora

Baronul Samuel von Brukenthal va avea o statuie în centrul Sibiului

Baronul Samuel von Brukenthal va avea o statuie în centrul Sibiului
Cultura
Proiectul pentru statuia dedicată baronului Samuel von Brukenthal ce va fi montată în Piaţa Mare din Sibiu a fost ales de o comisie alcătuită din 13 membri, relatează News.ro.

Anunţul a fost făcut luni, la întrunirea comisiei de jurizare.

„A aşeza la Sibiu, în centrul istoric, o statuie a baronului Samuel von Brukenthal marchează împlinirea unei datorii a contemporanilor faţă de memoria colectivă, faţă de vechii făuritori de destine, de instituţii şi, mai ales, faţă de mecenaţi. Acest fapt devine realitate tocmai acum, la împlinirea a trei secole de la naşterea guvernatorului ţării transilvane, creator al unuia dintre cele mai vechi muzee publice din lume. Suntem datori să scoatem la lumină valorile culturale de odinioară şi pe aceia care le-au protejat şi aşezat în locuri bune de păstrare, spre delectarea minţilor şi inimilor urmaşilor. România, Transilvania şi Sibiul vor fi cu siguranţă mai bogate prin amplasarea acestui monument, care va trebui preţuit nu în funcţie de corectitudinea politică de azi, ci în raport cu perenitatea unei moşteniri culturale venite tocmai din Secolul Luminilor‟, a declarat Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Primarul Sibiului, Astrid Cora Fodor, a completat: „De mult se discută despre o statuie a lui Samuel von Brukenthal în Piaţa Mare. Cred că este şi potrivit, 300 de ani de la naşterea baronului, este o cifră rotundă, o cifră istorică‟.

În urma votului, secretariatul comisiei a desigilat ofertele depuse anunţând că 10 voturi a întrunit proiectul depus de sculptorul Deak Arpad, 2 voturi a primit proiectul artistului Alexandru Păsat şi un vot, proiectul depus de artistul Ioan Bogdan.

La concurs au fost înscrise 22 de proiecte dintre care unul a fost eliminat din concurs din cauza nerespectării regulamentului.

Procedura legală pentru finalizarea documentaţiei în vederea avizării urmează să fie demarată. Proiectul va fi trimis la Bucureşti la Comisia Monumentelor de for public. Termenul de finalizare a lucrării va fi stabilit împreună cu artistul.

Juriul pentru concursul de proiecte pentru Statuia Samuel von Brukenthal a fost alcătuit din: Cosmin Iuga, preşedintele Clubului Rotary Sibiu (organizatorul concursului); prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, istoric, preşedintele Academiei Române; prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, Universitatea de Artă şi Design Cluj Napoca, artist; prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, istoric, rectorul Universităţii „Lucian Blaga”; Astrid Cora Fodor, primarul Municipiului Sibiu; conf. univ. dr. Paul Jürgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România; prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, arheolog, managerul Muzeului Naţional Brukenthal; Ioan Muntean, restaurator la Muzeul Naţional Brukenthal, artist; arh. Laura Sabina Dragomir; dr. Alexandru Constantin Chituţă, expert în bunuri culturale, sef secţie la Muzeul Naţional Brukenthal; dr. Răzvan Pop, istoric; prof. Giusseppe Bothar, membru Clubul Rotary, Sibiu; Ionuţ Modrescu, membru Clubul Rotary, Sibiu. Membru supleant a fost dr. Ilie Mitrea, restaurator la Muzeul Naţional Brukenthal.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus