Stiri de ultima ora

Balerina Francesca Velicu, nominalizată la prestigioasele ”Olivier Awards”, pentru performanţă remarcabilă în dans

Balerina Francesca Velicu, nominalizată la prestigioasele ”Olivier Awards”, pentru performanţă remarcabilă în dans
Cultura
Francesca Velicu                                                                                                         FOTO: David Muntean

Balerina Francesca Velicu, singura româncă în afară de Alina Cojocaru, care dansează la English National Ballet (Baletul Naţional Englez), a fost nominalizată la ”Olivier Awards”, cele mai importante premii de teatru şi dans care se acordă în Marea Britanie, anunţă libertatea.ro.

La doar 19 ani, Francesca Velicu este nominalizată pentru rolul din „Le Sacre du Printemps”, susţinut la Sadler’s Wells, cel mai important centru al dansului britanic. Coregrafia îi aparţine celebrei Pina Bausch. Balerina este nominalizată la categeoria „performanţă remarcabilă în dans” şi va concura cu Locio Molina (Barbican Theatre) şi cu Zenaida Yanowsky (Royal Opera House), mai scrie Libertatea. 

Francesca Velicu este una dintre prezenţele remarcabile ale baletului românesc, şcolită la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, dar şi la Bolshoi Ballet Academy. S-a numărat printre primele balerine care au părăsit Opera Naţională (ONB) după scandalul care a marcat instituţia în primăvara anului 2016, când Johan Kobborg era îndepărtat de la conducerea Corpului de Balet de la ONB.

Balerina şi-a exprimat aprecierea pentru Kobborg şi Alina Cojocaru, considerându-i importanţi pentru felul în care a evoluat cariera sa.

„Şcoala de la Moscova mi-a pus bazele, am învăţat să fac totul corect şi cât se poate de academic şi mi-am dezvoltat părţile mai proaste. Dar Johan Kobborg a fost cel care m-a lansat şi a avut încredere în mine. El şi Alina (n.r. Cojocaru) m-au ajutat enorm de mult şi de aceea le sunt foarte recunoscătoare“, declara Francesca Velicu pentru agenţia de presă News.ro.

De asemenea, într-un interviu din 2014, pentru Adevărul, tânăra balerină (foto: dreapta) mărturisea că speră să ajungă următoarea Alina Cojocaru, dar şi că „vreau să dansez pe cele mai renumite scene în lume, dar, deoarece ţin extrem de mult la Opera noastră, normal că este şi ea o opţiune”.

Gala Premiilor Olivier va avea loc în seara de 8 aprilie, la Royal Albert Hall. 

Premiile Laurence Olivier sunt prezentate annual de Societatea Teatrului Londonez (Society of London Theatre) pentru recunoaşterea excelenţei în teatru professional. Premiile erau cunoscute iniţial sub dennumirea de Premiile Societăţii de teatru West End (Society of West End Theatre Awards), dar au fost ulterior redenumite, în 1984, în cinstea actorului Laurence Olivier.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus