Stiri de ultima ora

Bâlciul ,,TOAMNA BALADELOR ”, a rușinat festivalul ,,ANDA CĂLUGĂREANU”, timp de 19 ANI

Bâlciul ,,TOAMNA BALADELOR ”, a rușinat festivalul  ,,ANDA CĂLUGĂREANU”, timp de 19 ANI
Cultura
Bâlciul ,,TOAMNA BALADELOR ”, a rușinat festivalul ,,ANDA CĂLUGĂREANU”, timp de 19 ANI

PÂNĂ ÎN 2018, BÂLCIUL,,TOAMNA BALADELOR" A RUȘINAT, TIMP DE 19 ANI, PRESTIGIUL VIZIONAR AL FESTIVALULUI-CONCURS PREUNIVERSITAR,, ANDA CĂLUGĂREANU"

Actualizat: 28.10.2019 - 02:06

Motto. Festivalul-concurs titular preuniversitar de Recitare și Cântec folk ANDA CĂLUGĂREANU-24 oct.1999 (ziua de naștere a actriței) s-a fondat în Inspectoratul școlar bucureștean cu oameni din Convenția Democrată din România. Concursul muzical Toamna Baladelor-2000 a suplinit Anda Fest-1999, apărând în planul Inspectoratului școlar cu oameni de stânga.... Ajungând în nov 2018 ca un T.B. al concursurilor ministeriale, foarte fals în voci, în instrumente si în cei ce l-au menținut 19 ani, necunoscători în domeniu…Dacă planul cincinal era de măturat curtea școlilor, consider că toamna măturilor se executa ca și toamna baladelor. Cu sudoare, ci nu cu gândire talentată...   Din octombrie 2000-2002, apoi din noiembrie 2003, în fiecare an școlar, Palatul Național al Copiilor găzduia Concursul muzical (bucureștean la început, devenit apoi național) Toamna baladelor (C.T.B.), până anul trecut, ultima apariție în capitală. Niciun părinte, profesor sau licean din țară sau București nu a manifestat sau nu a sesizat în scris Ministerul Educației, cu privire la oprirea concursului, anul acesta, în 2019.  ”Toți doritorii de diplome (recoltă bogată de premii-cum scria o fostă jurată, cu statut de președinte de juriu timp de 5 ani), nu au avut curajul să-și exprime mâhnirea sau să propună ceva în schimb...”

Pentru că  nu aveau idei și nici nu aveau cu cine să discute, căci director artistic sau regizor al concursului nu exista de 19 ani ( 2000-2018). Deoarece adevăratul și talentatul director-fondator al suplinitorului concurs muzical din 2000-2018, era directorul-fondator al festivalului-mamă (titular) anterior,, Anda Călugăreanu"-1999.

 Încă din luna Septembrie 2019, bucuros, am aflat (din 3 surse: site-ul ISMB fără date de concurs Toamna Baladelor 2019, un membru de fost juriu al Toamnei Baladelor, membru ce era informat si invitat în fiece septembrie și o directoare de club copii de sector-club, ce selecta concurenții din sector) de desființarea bâlciului-concurs muzical Toamna Baladelor sau Bâlciul baladelor al ISMB-București în 2019 (prin înlocuirea netalentatului artistico-poetico-muzical-jurnalistic  inspector chimist de educativ și frica de a fi preluat proiectul CTB de către urmașul lui nou), bâlci fără regulament serios, fără juriu tânăr și fără criterii de valoare, cu diplome pentru toți elevii și pentru toți părinții și profesorii, cu premii de Hofigal și vaze de flori, pe parcursul timpului.              

Bâlci, cu, cazare și casolete de mâncare și directori de cluburi pe post de chelneri la masa din culise. Cu situații dubioase rezolvate de Corpul de control al Ministrului Educației (prof. univ. Gabriel Ispas) și de Inspectoratul Școlar Slobozia, cu directorul adjunct al Liceului bucureștean G. Enescu în juriu și o elevă a liceului în concurs timp de 4 ani, luând mereu premiul 1, cu membri de juriu somnoroși si chiulangii sâmbăta după masa de prânz, cu oameni netalentați în organizare, fără o revistă-program, fără un banner pe scenă sau la poartă, fără o promovare, fără un imn, fără echipă de marketing și de selecție valoric-serioasă...timp de 19 ani, dar cu același inspector educativ rotativ, timp de 14 ani din cei 19 ani de concurs (în care au fost: Ioana Grecu, Diana Melnic, Dumitru I. Dumitru, Orghidan, încă 2-3 inspectoare). 

Urmăresc din scaunele și din holurile sălii de concurs și de premiere, acest dezastru scenic, din 2000, de când concursul-bâlci T.B. (tebeceul baladelor) a suplinit, marele sau unicul dublu Festival-concurs preuniversitar de Recitare și Cântec Folk ANDA CĂLUGĂREANU, realizat GRATUIT DE UN SINGUR PROFESOR (cu cartea de muncă acasă 2 luni) pe timpul C.D.R. între 22-24 oct 1999 (sala Mare a PNC), cu aprobare de înființare dată pe 6 septembrie 1999 în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar-București (inspector școlar general prof. Olimpia Mateescu), aprobare direcționată numai către un profesor foarte talentat (ce realizase încă 2 festivaluri bucureștene cu ISMB-pe cel Internațional al Solidarității și ediția 1 a Festivalului de teatru G. Constantin), ce l-a inițiat, fondat, condus și realizat integral, cu 35 de elemente noi componente.

Selecția riguroasă a celor 192 de candidați înscriși numai din școlile și liceele capitalei (nu din cluburile copiilor sau palatul național, căci aceștia nu aveau și nu au nici azi, după 19 ani de atunci, cercuri de folk și recitare) a ales doar 45 elevi talentați, pe data de 15 octombrie 1999, la Școala Centrală București, cu juriul format din 2 inspectori școlari (Ioana Grecu-fizică, Jean Lupu-muzică) și profesorul-fondator.   

 ” De ce a primit acel profesor neafiliat politic niciodată (aflu că multe decizii de funcții conducătoare sunt condiționate partinic) atâta încredere gratuită?” Că era gratuită, căci C.D.R. dorea schimbări înnoitoare și pentru că fondase și conducea un cerc complex de arte, ați uitat deviza: Magazinul Victoria-50 de magazine într-unul singur?Cercul polivalent de marketing PROMOVAREA ARTELOR AUDIOVIZUALE PRIN SPECTACOL ȘI JURNALISM, având toate specializările universitare pe aceste domenii. Cine mai era la ora aceea și mai este la ora aceasta, după 2 decenii, cu acest cerc??? Doamna Constanța Stan, director ISMB pe atunci, a înaintat la directorul responsabil cu activitățile extrașcolare (decedat între timp) Băran din MEN o cerere, ca acel cerc polivalent să fie trecut în Nomenclatorul de cadre cu specialități, pentru a beneficia și alți profesori talentați. Dar Băran a tras fermoarul uitării și al incompetenței până la apus...

Festivalul-Concurs, Anda Călugăreanu, avea 2 domenii (recitare, folk) și 3 etape (selecție, concurs, gală). La etapa de concurs, juriul de specialiști, în premieră, a fost format din artiștii Mircea Bodolan, Ilie Micolov, Radu Gheorghe si dirijorul coral Jean Lupu. Din 7 septembrie 1999 până la 17 octombrie 1999 (40 zile), profesorul-fondator sau profesorul-festival (poreclit așa) a conceput și realizat totul (35 de elemente noi componente): regulament de 10 pagini, un IMN și POEM OMAGIAL, Revista-program ZODIA ANDA, aprobarea și difuzarea unui film omagial la finalul galei (O zi prin București-România film), recitalul premianților si al membrilor din juriu, Afiș special, 10  premii și 2 trofee (trofeu special dedicat fiicei artistei) în produse muzicale (sponsor: magazinul Muzica-director Eugen Rotaru) și literare (sponsor: Editura Sigma), un banner în guașă cu chipul Andei ilustrat de profesorul-pictor Mihăilă Cuc de la Școala nr.26-București (profesor, decedat în 2000, ce a ornat școala cu 60 tablouri de 2-6 m. pătrați, reprezentând scriitori și domnitori, poeți sau simboluri istorice) etc. Cu simțu-i artistic rafinat, profesorul-fondator a chemat la repetiții câțiva elevi foarte talentați dintre cei selectați, reușind să lanseze și să descopere o liceană compozitoare a muzicii imnului Festivalului ANDA-Ana Maria Gheorma, cu care a fondat grupul folk AN-DA.

Imnul apreciat de Mircea Bodolan, Radu Gheorghe, Jean lupu, Ilie Micolov și de Adrian Păunescu s-a numit CÂNTEC PENTRU IZBÂNDA ARTEI și a dat numele MIȘCĂRII TINEREȘTI DE RECITARE ȘI CÂNTEC FOLK.Ce a provocat, în anii următori, un șir de concursuri tinerești de muzică folk: Toamna Baladelor, Florian Pittiș-la Liceul Gh. Lazăr, Vali Sterian-la Primăria sector 3, Folk fără vârstă-la SRR, Adrian Păunescu-la Liceul T. Vladimirescu etc..

,,Acolo a fost comandamentul festivalului ANDA sau eșalonul lui superior, nu la ISMB. ”

Să nu se uite faptul foarte curajos că ANDA-FEST a apărut în perioada când Valeriu Sterian (cine e acesta? Un folkist pletos…decedat în 2000) era închis pentru un accident mortal, iar asupra genului folk plana o ură sau o stare de urâțenie-murdărie-vinovăție.

Totuși, în acest context nefavorabil, ANDA-FEST a devenit o pepinieră de talente pentru Concursul de veterani OM BUN din fiece Decembrie. Suplinirea-plagiatoare a  acelui magnific Festival Titular ANDA CĂLUGĂREANU cu Toamna Baladelor [o plagiere, a unui grup de inspectori școlari și directori de cluburi ale copiilor, ce formau primul juriu-2000 (ca să nu se mai dea numele unei moarte) după titlul altui vechi festival folk-Primăvara baladelor] a dărâmat calitatea impusă în 1999, ajungând fără secția de recitare și rezumându-se la un juriu cu elevi în concurs, pe care i-a premiat, o costumație stradală a elevilor, ruptă-n genunchi, minijupe, decolteu, haine mulate sau rochii lungi cu paiete și papuci, la o stridență și urlătură vocală, la o zdrăngăneală instrumentală jalnică nonfolk (un melanj de muzică ușoară, pop, rock, blues, etno, hip-hop, cu instrumente de percuție multiple, câte 2 pianine-orgi electrice, câte 3 chitare electrice, viori electrice etc.)  timp de 19 ani(2000-2018). 

Păi, dacă s-a trecut în 2000 la Ministerul Educației, ca sponsorizare, Festivalul-mamă ANDA CĂLUGĂREANU, dorea să aibă și o secțiune de Studenți și un sediu central de desfășurare la Teatrul Țăndărică, loc unde Anda a jucat, dar nu s-a voit. Acel fapt a dus la oprirea Festivalului ANDA CĂLUGĂREANU, prin refuzul moral al fondatorului lui și preluarea abuzivă al lui sub altă titulatură, până în 2018.Însă a rămas cu secție de recitare și folk, până în 2002-2003.

Nimeni în primii 10 ani postdecembriști, până la 1999, nu au ridicat ideea pe care un inginer agricol o lansează atunci și nimeni după 1999 până azi 20 ani-nu s-a arătat alt profesor sau director sau inspector mai talentat ca acel om devenit între timp extra documentat. 

Niciun inspector școlar educativ, din cei 20 ani din cei 30 ani de până acum, nu cunosc o poezie, un tablou, un cântec folk, un cântec coral cap-coadă, darămite să scrie un articol sau să nască o emisiune, o revistă, un spectacol. Culmea că nici îndrumătorii elevilor folkiști și recitatori din cluburile și palatele copiilor nu cunosc istoria Cenaclului Flacăra. Atunci ce pretenții avem de la netalentații locului școlar din București și din țară ?!

   ” Cronicile mele pamfletare, căci nu puteau fi laudative, încep din 2002-2003, când Victor Socaciu, din poziția de președinte al juriului, a recunoscut, că nu există preselecție deloc...” Precum mi se spovedea, mai târziu, ca jurat plictisit și jurnalistul de radio Florin S. Ursulescu”.

Astfel, concurenții urcau pe scenă, de-a valma, iar recitarea ar fi bine să nu mai fie în anul următor. Juriul și organizatorii au ascultat de viitorul parlamentar și consul de stânga.Fiind în sala de concurs și de gală, anual, îndrumam mereu pe părinți și pe profesori și pe concurenți să rămână ca să observe greșelile concurenților sau calitățile celorlalți, pentru a le compara, a le critica, a observa pulsul ediției respective, ci nu numai să-și pozeze odraslele, după care să plece la mâncare sau să bârfească la gală, că premiul sau ne premiul fiului-fiicei este ireal.

Le-am spus să reclame nemulțumirile, pentru a îmbunătăți concursul...dar nimeni nu a reclamat ceva. Juriul cântăreților și al jurnaliștilor a fost făcut după Regulamentul Festivalului 1999, numai că la C.T.B. acești jurați nu aveau pedagogia unui asemenea tip școlăresc de concurs. Ei nu aveau cu ei criterii de selecție în buzunar și nici nu se frământau că artistul sau jurnalistul din ei, nu este același cu juratul special de pe scaun sau de la microfon. Nu ai ce căuta pe locul de jurat dacă nu te pricepi, dacă porți ochelari de eclipsă și celulare în urechi, mai ales că niciun jurat nu a lansat un imn, nu a ținut o lecție de chitară, de dicție sau de pedagogie scenică...în cei 19 ani de decădere treptată a involuției concursului...

În oct 2019 au trecut 2 decenii de la Festivalul-mamă ANDA CĂLUGĂREANU și 73 ani de la nașterea artistei.  

La mulți ani veșnici ANDA CĂLUGĂREANU CU FESTIVALUL TĂU VALOROS, DIN OAMENI DE SUCCES ȘI CU PREMIANȚI ALEȘI PE MERIT, NU DIN CULISE, Amin!
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus