Stiri de ultima ora

Ateneul Român – Palatul Culturii şi al Artelor

Ateneul Român – Palatul Culturii şi al Artelor
Cultura
Construit în urmă cu mai bine de 120 de ani prin subscripţie publică, palatul Ateneului Român este nu numai unul dintre simbolurile Capitalei, ci ale întregii Românii. Acest palat are şi o poveste a lui, o poveste pe care vă invităm să o cunoaşteţi, pe scurt, în următoarele rânduri.

Povestea noastră începe departe de Bucureşti, în capitala a Moldovei, până la unirea de la 1859. Aici ia fiinţă prima societate cu numele Ateneul Român, iar printre membrii fondatori ai acesteia îi putem numi pe: Mihail Kogălniceanu, Ştefan Micle, Petre Suciu sau V.A. Urechia. La 15 septembrie 1860 a apărut organul de presă al acestei societăţi purtând numele “Ateneul Român”. Activitatea culturală, în special conferinţe „pentru popor”, a acestei societăţi se încheie la Iaşi în 1864, pentru a-şi începe epopeea bucureşteană.

Activitatea culturală s-a desfăşurat la început într-o sală din casele lui Costache Ghika de lângă Cişmigiu. Prin testamentul primului preşedinte al acestei societăţi, Carol Rosetti, din 1870, acesta lăsa Ateneului moştenire, două case din mahalaua Boteanu şi o biblioteca ce cuprindea 865 de titluri in 5000 de volume. Pe lângă acestea, Rosetti lăsa un fond, care completat cu o serie de alte donaţii, atingea suma de 115.000 de lei. Din punctul de vedere al lui Constantin Esarcu, unul dintre cei mai implicaţi membrii ai societăţii, trebuia: “să avem ambiţia de a construi în Bucuresti un palat al ştiinţelor şi artelor în care să putem primi cu mândrie celebrităţile ce ne vor vizita sau (pe care) le vom chema în ţara noastră”. Acest lucru se petrece în 1884, când printr-un decret guvernamental, se autoriza Primăria Bucureştiului să cedeze Societăţii Ateneului Român locul din spatele grădinei Episcopiei (numit cândva Livada Văcăreştilor), loc cedat în prealabil Societăţii Ecvestre, care turnase deja fundaţia a ceea ce trebuia să fie un manej cu grajduri pentru şcoala de călăreţi. La 26 octombrie 1886 a fost pusă piatra de temelie la Palatul Ateneului. Aşa a început construcţia!

Ateneul Român, simbol arhitectonic şi spaţiu cultural al Bucureştiului, a fost aşadar construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, între 1886 şi 1888. Amplasat în spatele Grădinii Episcopiei, pe o proprietate a familiei Văcăreşti, palatul Ateneului a fost ridicat din banii colectaţi prin subscripţie publică. Sub sloganul „Daţi un leu pentru Ateneu!”, a fost organizată, ca un apel popular, o loterie naţională în care au fost puse spre vânzare 500.000 de bilete în valoare de un leu.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus