Stiri de ultima ora

Anul Internaţional BEETHOVEN la Sala Radio: Gabriel Bebeşelea dirijează Simfonia a 2-a

Anul Internaţional BEETHOVEN la Sala Radio: Gabriel Bebeşelea dirijează Simfonia a 2-a
Cultura
Evenimentul de la SALA RADIO va aduce în faţa publicului Simfonia a 2-a, compusă de ”titanul” de la Bonn în jurul vârstei de 30 de ani, în timpul unui sejur de tratament în Heiligenstadt (localitate vecină Vienei), în perioada tragică în care surzenia începuse să se instaleze. Compozitorul încerca încă să-şi ascundă afecţiunea, pe care o mărturiseşte fraţilor săi, într-o scrisoare (netrimisă) extrem de emoţionantă, cunoscută ca ”testamentul de la Heiligenstadt”. Paradoxal, în ciuda contextului, simfonia degajă o vitalitate şi o veselie ce contrastează cu situaţia în care se afla Beethoven. Pe 5 aprilie 1803, compozitorul îşi dirija creaţia prima oară, la Theater an der Wien. Berlioz spunea despre această lucrare: ”În această simfonie totul este nobil, plin de energie şi mândru. Introducerea este o capodoperă. Cele mai frumoase efecte curg unul din altul fără confuzie şi mereu într-un mod neaşteptat. Melodia este de o solemnitate emoţionantă, stârneşte imediat respect şi pune ascultătorul într-o stare plină de emoţie.”

Programul serii cuprinde şi alte două creaţii semnate de doi mari compozitori austrieci, al căror destin s-a intersectat cu cel al lui Beethoven: SCHUBERT - Uvertura în stil italian şi MOZART - Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră, prilej de a o aplauda pe LUCICA TRITA, violonistă într-una dintre cele mai apreciate orchestre europene: Orchestra Simfonică  BBC (Londra).

GABRIEL BEBEŞELEA este dirijor principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca şi, pe lângă această poziţie, cariera sa internaţională cuprinde concerte dirijate la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Singapore Symphony Orchestra ş.a.

În România, dirijează constant orchestre precum Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale - Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul "Strigoii" de George Enescu.

Un dirijor notabil de operă, Gabriel Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj. În afara României, a dirijat producţii ale operelor "Il viaggio à Reims" la Festivalul de Opera "Rossini" din Pesaro - 2016 şi "Mireasa ţarului" de Rimsky-Korsakov la Opera Perm -2017.

În 2011 Gabriel Bebeşelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva dintre cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

Absolventă a Conservatorului “C. Porumbescu” (Bucureşti), LUCICA TRITA a fost concertmaestru al Orchestrei Naţionale Radio până în 1998. A devenit apoi violonistă în Orchestra Sinfonica de Galicia (Spania), unde a format un grup de tineri violonişti denumit “Crescendo”, ce au crescut muzical sub îndrumarea violonistei Lucica Trita, devenind mai tarziu importante nume in peisajul muzical spaniol. În 2008, a înfiinţat Orchestra Feminina Gallega ca dirijoare şi solistă a acesteia, activitatea acestei formaţii muzicale producând un mare ecou în viaţa muzicală spaniolă.

Din 2013, cariera muzicală a violonistei Lucica Trita a continuat în Marea Britanie, unde a devenit violonistă permanentă în Orchestra Simfonică BBC - Londra, oraşul unde este stabilită. Are colaborări cu importante orchestre din Marea Britanie, ca Royal Philarmonic, Hallé Orchestra, Northen Sinfonia. Predă ca profesor invitat la Royal Academy of Music - secţia Junior, iar din 2018 a deschis propria Academie de vioară în Londra: “Lucica Trita Violin Academy London”.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe  www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro . Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe  www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro .
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus