Stiri de ultima ora

Actriţa Mihaela Drăgan, nominalizată la premiul anual oferit de Liga Femeilor Profesioniste din Teatru, de la New York VIDEO

Actriţa Mihaela Drăgan, nominalizată la premiul anual oferit de Liga Femeilor Profesioniste din Teatru, de la New York VIDEO
Cultura
Actriţa Mihaela Drăgan a fost nominalizată la premiul anual oferit de Liga Femeilor Profesioniste din Teatru (”The League of Professional Theatre Women”), din New York. Mihaela Drăgan este una dintre cele 20 de femei nominalizate din toată lumea şi singura româncă dintre acestea. Festivitatea oficială va avea loc în data de 23 octombrie 2017, la Martin E. Segal Theatre Center/CUNY, din New York.

Premiul celebrează munca excepţională din teatru a femeilor artiste din întreaga lume. Cele 20 de nominalizate, în acest an, la The Gilder/Coigney International Theatre Award 2017 sunt: Abir Aly (Egipt), Lina Attel (Iordania), Jalila Baccar (Tunisia), Sarah Berger (Anglia), Patricia Benecke (Germania), Sabina Berman (Mexico), Kate Cherry (Australia), Mihaela Drăgan (România), Drenia Frederick (St. Lucia), Elena Gremina (Federaţia Rusă), Brigitte Helbling (Germania), Natalia Kaliada (Belarus), Carmina Narro (Mexic), Julia Pascal (Marea Britanie), Marwa Radwan Mohamed (Egipt), Jesusa Rodriguez (Mexic), Adelheid Roosen (Olanda), Nan Van Houte (Olanda), Ilire Vinca (Kosovo) şi Linda Wise (Franţa).

Mihaela Drăgan, născută în 1986, este actriţă şi dramaturgă care locuieşte şi lucrează în Bucureşti şi Berlin. 

În 2014, a fondat  compania de teatru Giuvlipen, „un teatru revoluţionar”, confom agenţiei de presă Reuters, alături de alte actriţe rome. Spectacolele Giuvlipen au o agendă feministă: de exemplu, „Gadjo Dildo”, care vorbeşte despre hipersexualizarea femeilor rome de către bărbaţii ne-romi. 

În 2015, joacă în filmul „Aferim!”, regizat de Radu Jude, filmul care a câştigat Ursul de Argint pentru regie, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin; iar în 2017, este personajul principal al scurtmetrajului „Magie Noire”, regizat de Fanny Ardant. 

Actriţa este, de asemenea, trainer pentru Teatrul Oprimaţilor, unde lucrează cu femei rome din comunităţi pe problemele lor specifice. În plus, a susţinut mai multe conferinţe pe teme asemănătoare, ca de exemplu „Producerea Teatrului Feminist Rom”, şi a fost speaker pentru TEDxEroilor şi Creative Mornings. În prezent, lucrează la Berlin, la Teatrul „Maxim Gorki”. 

Mihaela Drăgan este una dintre cele şase finaliste la Premiul Internaţional de Teatru Gilder/Coigney 2017, din New York, care recompensează activitatea de excepţie a unor femei din întreaga lume, care s-au dedicat teatrului.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus