Stiri de ultima ora

Actriţa Ioana Flora şi regizorul Marius Olteanu fac ”Scor alb” la Adevărul Live, de la ora 15.00

Actriţa Ioana Flora şi regizorul Marius Olteanu fac ”Scor alb” la Adevărul Live, de la ora 15.00
Cultura
Ioana Flora, în filmul lui Marius Olteanu, ”Scor alb”.      FOTO: Ionuţ Dobre

Scurtmetrajul independent “Scor Alb”/ “Tie” în regia lui Marius Olteanu va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Busan (Coreea). Evenimentul se va desfăşura luna viitoare, în perioada 24-28 Aprilie. Adevărul LIVE îi are în studio, de la ora 15.00, pe actriţa Ioana Flora şi pe regizorul Marius Olteanu, care povestesc amănunte din culisele acestui film.

Filmul, produs de Wearebasca, cu Ioana Flora şi Alexandru Potocean în distribuţie, a fost selectat în competiţia oficială a celui mai important festival de scurtmetraje din Coreea de Sud.  Anual în cadrul evenimentului sunt prezentate peste 140 de producţii de scurt şi mediumetraj din toate colţurile lumii.

În timp ce un meci de fotbal paralizează Bucureştiul, la Gara de Nord Dana (Ioana Flora) ocupă taxiul lui Alex (Alexandru Potocean). Odată ajunsă în faţa blocului şi în ciuda diferenţelor evidente dintre cei doi, Dana îl roagă pe Alex să rămână cu ea până la venirea dimineţii. Cu orice preţ.

Actriţă de film, teatru şi televiziune, Ioana Flora a debutat într-unul dintre rolurile principale din Marfa şi banii (regia: Cristi Puiu), alături de Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs. 

Mai târziu, Ioana avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaţionale de film: Premiul pentru Cea mai bună actriţă, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din Pescuit sportiv (regia: Adrian Sitaru, 2007). A urmat Periferic (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat şi premiat la cele mai importante festivaluri internaţionale. Ioana primeşte Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi Premiul Pro Cinema. 

Joacă unul dintre rolurile principale în Domestic-ul lui Adrian Sitaru, film lansat în cinematografe în 2012. Flora interpretează personajul principal feminin în co-producţia olandezo-română A Long Story (Marea neagra), film lansat in 2013 în cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht, si pentru care primeste rolul pentru interpretare feminina la Festivalul deFilm din Aubagne, Franta. Cel mai recent lungmetraj în care joacă este Déjà Vu, în regia lui Dan Chişu, un rol foarte dificil, care îi aduce Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină. 

În curand va apărea pe marile ecrane în filmele: “Cu un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean, “Acasă la tata” în regia lui Andrei Cohn şi “Scor alb”, în regia lui Marius Olteanu. 

Ioana Flora este unul dintre cei 20 de actori selecţionaţi în 2012 la Berlinale, la Talent Actors Stage, din peste 4300 de candidaţi. 

Marius Olteanu este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” şi National Film and Television School, Marea Britanie. Regizor de ficţiune, documentar şi publicitate, a scris şi regizat mai multe filme de scurtmetraj şi un lungmetraj documentar, “Timoc. Lumea de dincolo”, despre românii din localitatea Timoc (Serbia) şi felul în care aceştia se raportează la lumea celor morţi. Marius Olteanu este şi fotograf, primul său album foto “Lumea de dincolo” fiind publicat la editura ICR în 2011.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus