Stiri de ultima ora

ACTORI&PERSONAJE Kyle MacLachlan a reluat rolul agentului Cooper în "Twin Peaks" după peste un sfert de secol (FOTO/VIDEO)

ACTORI&PERSONAJE Kyle MacLachlan a reluat rolul agentului Cooper în Twin Peaks după peste un sfert de secol (FOTO/VIDEO)
Cultura
La peste un sfert de secol după ce serialul "Twin Peaks" a încetat să fie difuzat pe ABC, actorul Kyle MacLachlan și-a reluat rolul care i-a marcat cel mai mult cariera, cel al agentului special FBI Dale Cooper, un om a cărui apreciere pentru plăcinta de cireșe și o ceașcă de cafea bună au devenit celebre în toată lumea. Acum spune că încearcă să se gândească că "Twin Peaks" nu s-a întrerupt, de fapt, niciodată și mărturisește că este curios să vadă cum va fi primit serialul de public.

MacLachlan a trecut prin multe de la începutul anilor 90, când misterul crimei Laurei Palmer i-a captivat pe telespectatori, scrie Los Angeles Times într-un articol dedicat continuării celebrului serial. În vârstă de 58 de ani și cu păr sur pe la tâmple, actorul a trecut prin multe oscilații în carieră, s-a căsătorit, a devenit tată și chiar a început o afacere cu vinuri.

Din fericire, scrie cotidianul, costumul lui Dale Cooper încă i se potrivește. "Costumul mă definește într-un fel. La fel și prezența lui David (Lynch — n.r.). Când David este de față, eu sunt Cooper", mărturisește actorul.

Serialul marchează nu doar revenirea unuia dintre cele mai apreciate seriale culte ci și reînnodarea parteneriatului dintre Lynch și MacLachlan, care au colaborat cel mai recent la prequel-ul din 1992 "Twin Peaks: Fire Walk With Me", precum și la o serie de reclame japoneze la cafea cu teme din "Twin Peaks" în aceeași perioadă.

Relația lor datează de la mijlocul anilor 80, când MacLachlan, un tânăr actor necunoscut a fost scos din obscuritatea unui teatru regional pentru a juca rolul principal din "Dune" (1984), prima incursiune a lui Lynch în lumea super producțiilor de mare buget de la Hollywood. Adaptarea cărții lui Frank Herbert a fost un eșec notoriu atât comercial, cât și de critică, dar a marcat începutul unei perioade dinamice de colaborare între actor și regizor.

"Blue Velvet" (1986) a fost ceva cu totul diferit de "Dune", dar un precursor al "Twin Peaks", prim modul în care prezintă viața unui mic orășel și frânturi de umor inexpresiv. Kyle MacLachlan a jucat rolul lui Jeffrey Beaumont, un student pe care descoperirea unei urechi tăiate în iarbă îl atrage într-o veritabilă aventură.

Ulterior, Lynch a declarat că Dale Cooper a fost conceput ca un "Jeffrey Beaumont adult". "Este un gen de detectiv magic. Are mult mai multă energie decât majoritatea oamenilor, este mereu lucid și alert și este mereu fericit", a vorbit regizorul despre personajul lui Cooper.

Kyle MacLachlan consideră încă episodul pilot din 1990, pe care îl revede din când în când, "o extraordinară realizare cinematografică". Serialul a început în aprilie 1990 și s-a bucurat de ratinguri foarte bune, iar criticii au elogiat amestecul unic de groază, melodramă și umor bizar. Însă odată ce misterul central al serialului a fost deslușit, numărul telespectatorilor s-a redus. În pofida unor proteste organizate ale fanilor, ABC a anulat serialul după 29 de episoade, ceea ce i-a consacrat statutul de clasic al genului cult.

Rolul i-a adus lui MacLachlan două nominalizări la premiile Emmy, un Glob de Aur și nenumărate cafele gratis din partea admiratorilor de-a lungul anilor.

" Twin Peaks este încă proiectul de care oamenii sunt cel mai atașați", povestește el, "cu siguranță mai mult decât de The Doors , al lui Oliver Stone, în care actorul a jucat rolul lui Ray Manzarek.

Serialul inițial are unul dintre cele mai triste finaluri din istoria televiziunii. După un periplu tulburător prin misteriosul ținut "Black Lodge" — camera cu cortină roșie — Dale Cooper este posedat de un spirit rău pe nume Bob, care l-a posedat înainte de el pe Leland Palmer și l-a făcut să-și ucidă propria fiică. Ce s-a întâmplat cu agentul Cooper între timp este, în mod cert, cea mai mare întrebare la care trebuie să răspundă continuarea serialului.

Întrebat dacă s-a gândit la soarta agentului Cooper în anii în care au trecut de când s-a despărțit de personaj, MacLachlan a mărturisit într-un interviu pentru Hollywood Reporter că acesta a rămas în mintea lui.

"Este unul dintre cele mai mari personaje pe cale le-am jucat, cu siguranță. Am avut mereu într-un colț al minții ideea că am putea să ne întoarcem acolo la un moment dat dacă stelele s-ar alinia. Nu e ca și cum așteptam să se întâmple, dar mă gândeam că ar fi amuzant dacă s-ar întâmpla. A fost mereu un fel de ce-ar fi dacă? Nu era ca și cum mă gândeam că trebuie să fac asta", a spus actorul în interviul pentru Hollywood Reporter.

MacLachlan a avut o perioadă dificilă după "Twin Peaks", care a culminat cu nominalizarea la premiul Zmeura pentru rolul din "Showgirls". În cele din urmă, a părut să-și găsească o nișă prin rolurile din "Sex and the City" sau "Desperate Housewives", seriale foarte populare pentru o anumită categorie de public.

Totuși, în această perioadă nu a mai lucrat cu David Lynch, care a făcut filme cu alți actori întunecați și chipeși, precum Justin Theroux ("Mulholland Drive"), iar Kyle MacLachlan are și o teorie asupra acestui aspect.

"Pentru David eu sunt Cooper. Asta este. Sunt Cooper și locuiesc în Twin Peaks", a declarat actorul pentru Los Angeles Times. Totuși, cei doi s-au văzut cu regularitate, pentru că actorul are o casă în Hollywood Hills, nu departe de locuința regizorului. Când se întâmpla să fie în oraș, actorul îl vizita pe regizor pentru a bea o ceașcă de cafea împreună, iar atunci discuțiile lor ajungeau inevitabil la "Twin Peaks".

Într-un final, povestește actorul, a primit un telefon de la Lynch, care i-a spus că avea ceva urgent de discutat, dar nu putea face acest lucru la telefon. "Sper că nu este nimic legat de sănătate", i-ar fi spus actorul, potrivit propriei relatări.

Și nu era. David Lynch i-a prezentat proiectul noului "Twin Peaks" și l-a întrebat dacă ar fi dispus să reia rolul agentului Cooper. Acesta a răspuns că a fost mereu interesat de resuscitarea "Twin Peaks", care are loc într-o perioadă în care și alte seriale sunt readuse la viață, precum "Fuller House", "The X Files" și "Will & Grace".

Continuarea serialului nu este însă una dictată de nostalgie, insistă cei implicați. Lynch, care a fost mai puțin implicat în al doilea sezon, pare motivat de dorința unei corecții de curs și a revenirii la viziunea din primul sezon. "După părerea mea serialul s-a îndepărtat de ceea ce am gândit inițial. A fost foarte greu de urmărit pentru mine", a spus regizorul.

Colaborarea la scrierea scenariului și regizarea a 18 ore de serial după peste un deceniu de când nu a mai lucrat cu normă întreagă în industria filmului a fost o probă de rezistență pentru Lynch, care revine și în rolul secundar al șefului lui Dale Cooper, Gordon Cole. "Eram un armăsar înainte de a începe, iar acum abia pot merge", a glumit el.

Kyle MacLachlan mai spune în interviul pentru Hollywood Reporter că se gândește că "Twin Peaks" nu s-a oprit niciodată.

"Lumea din Twin Peaks , mediul, orașul și oamenii au continuat să trăiască, iar acum ne scufundăm din nou în acea lume și călătorim din nou împreună cu ei. Vom vedea ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani. Nu pot spune mai mult, în afară de faptul că este viziunea lui David. Simt că va fi ceva la fel de neașteptat, convingător și de inedit ca și originalul — într-un mod diferit, bineînțeles. Dar este același tip de putere și magie. Eu, ca și tine și alți oameni, sunt curios cum va răspunde publicul", a spus actorul.

Serialul, din care s-au difuzat până acum cinci episoade, a stârnit însă reacții împărțite chiar și în rândul criticii.

" Twin Peaks: The Return este ciudat, dătător de fiori și lent. Dar este interesant. Show-ul este, în mod încăpățânat, foarte egal cu el însuși, nici film, nici televiziune, respingând formele standard și felul tradițional de a spune povestea. Nu este prea amuzant de urmărit și poate fi chiar bulversant. Dar nu simți niciodată că urmărești ceva fără viziune", scrie Variety.

La rândul său, New York Times apreciază că Lynch continuă să stăpânească tensiunea, iar scenariul serialului utilizează din plin puterea tăcerii și a anticipării. Pe de altă parte, cotidianul scrie că serialul pare uneori incoerent, dând impresia că amestecă "o versiune nostalgică din 1990 a show-ului, cu una mai rece, mai dură din 2017". "Modul în care cele două se vor integra împreună va determina dacă show-ul poate trece de faza reuniunii de clasă", se mai menționează în textul citat.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus