Stiri de ultima ora

A treia ediție a Cannesseries, festivalul internațional al serialelor de la Cannes

A treia ediție a Cannesseries, festivalul internațional al serialelor de la Cannes
Cultura
Covorul roz este pregătit  și personalități din lumea seriilor și serialelor din întreaga lume participă fie live, fie online la a treia ediție a festivalului internațional Canneseries, care se desfășoară până pe 14 octombrie.

Conceput pentru a prezenta noutățile de pe piața în plină expansiune a produselor audiovizuale pentru platformele de televiziune și streaming, este considerat evenimentul anului în această industrie. Organizatorii spun că au fost nevoiți să reducă semnificativ numărul participanților din cauza epidemiei Covid-19, locurile au fost limitate la 1.000 în loc de 2.300, iar  măsurile de igienizare au fost de asemenea sporite. "Este mai sigur să vii la Canneseries decât să mergi la supermarketul local", a declarat David Lisnard, primarul din Cannes pentru AFP. El speră că festivalul va da un impuls economiei culturii, care a suferit foarte mult de la izolarea națională din martie. "Canneseries este singurul festival pentru seriale care se desfășoară fizic, deci avem o responsabilitate", a declarat Fleur Pellerin, fost ministru francez al culturii și președinte al festivalului. Organizatorii au invitat, de asemenea, concurenți care au fost obligați să anuleze evenimente precum Série Series, La Rochelle și Séries Mania. Festivalul, care oferă în mod normal acces gratuit publicului, a avut 25.000 de spectatori la ediția din 2019 și aproximativ 400 de profesioniști. Anul acesta, este clar că, din cauza restricțiilor de călătorie, numărul de vizitatori din străinătate va scădea. Pentru a ține ritmul, proiecțiile din acest an și discuțiile de la mesele rotunde vor fi disponibile gratuit online. Dintre cele zece premii care urmează să fie acordate, unul este decis de public, iar altul de liceeni, aceștia vor vota online. Totuși a fost selectat un juriu complet francez pentru a analiza personal participanții. O lansare foarte așteptată este seria supranaturală suedeză Cryptid, despre întâmplări inexplicabile care se produc în interiorul unui grup de liceeni din micul oraș fictiv Morkstad. Spectacolul din 10 părți a fost adăugat la selecția oficială pentru Canneseries în aprilie și este unul dintre cele șase producții record ale celor 10 serii din competiție. Creatorul său este renumitul romancier grafic francez Sylvain Runberg, cunoscut pentru adaptarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson în formatul romanului grafic. O altă prezență hot este Norvegia Atlantic Crossing, o serie istorică care descrie călătoria prințesei Marta (Sofia Helin), care dezertează în timpul celui de al doilea război mondial, grație prieteniei sale cu președintele american Franklin Roosevelt (interpretat de Kyle MacLachlan).  

Proiecții online

În cursă sunt și producțiile suedeze Top Dog și Partisan, producția finlandeză Omul din camera 301, producțiile rusești 257 motive pentru a trăi, Pierzând-o pe Alice din Israel, Lumina roșie din Țările de Jos, producția englezească Căutătorii de adevăr și producțiile franceze Moloch, Cheyenne și Lola. Festivalul s-a deschis cu proiecția The Flame, o parodie a reality-show-ului lui Jonathan Cohen. Miercuri va avea loc o proiecție a serialului american #Freerayshawn, care anticipa mișcarea Black Lives Matter și Ovni, un X-Files comic creat pentru Canal+. Festivalul are de asemenea o secțiune dedicată scriitorilor tineri, „Clubul scriitorilor”. Festivalul de Film de la Cannes, anulat în luna mai din cauza pandemiei Covid, s-a reinventat între timp într-o versiune mini care se va desfășura în perioada 27-29 octombrie. Vor fi proiectate patru dintre premierele selectate pentru competiția din 2020. O selecție de filme va fi, de asemenea, proiectată la Festivalul de film Lumière din Lyon, care urmează să înceapă în acest weekend, cu excepția cazului în care restricțiile Covid, recent impuse, intervin.   Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus