Stiri de ultima ora

64 de ani de la prima emisie a Televiziunii Române. La mulți ani, TVR!!!

64 de ani de la prima emisie a Televiziunii Române. La mulți ani, TVR!!!
Cultura
Primele ore de emisie ale Televiziunii Publice au fost ale Revelionului din 1956. De atunci, TVR a făcut mereu parte din istoria imediată a românilor - a difuzat ştiri, documentare şi filme din toată lumea, cele mai importante evenimente sportive de pe glob şi este singura televiziune din lume care a transmis în direct o schimbare de regim.

EXPO TVR60

Istoria televiziunii în România a început cu noi. La 31 decembrie 1956, emiteam în premieră dintr-un studio improvizat din strada Moliere, aflată în apropierea sediului actual al TVR. Postul funcţiona în cadrul Radioteleviziunii Române, conduse de un comitet numit de Consiliul de Miniştri. Televiziunea avea în jur de 150 de angajaţi şi un singur car de reportaj, primit de la ruşi, după cum îşi aminteşte Ilie Băbeanu (76 de ani), care a trăit începuturile televiziunii, ca tehnician.

Astăzi, Televiziunea Română are statut de serviciu public autonom de interes naţional şi emite pe canalele: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Moldova.

Ca serviciu public de televiziune, programele sunt concepute să servească publicului larg, din tot spectrul societăţii, şi acoperă în mod echilibrat toate genurile producţiei tv, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Tîrgu-Mureş.

TVR are cea mai mare diversitate a producţiilor din domeniul audiovizualului românesc: emisiuni de dezbateri pe teme de actualitate, transmisiuni de evenimente sportive majore şi festivaluri internaţionale, programe pentru minorităţi, emisiuni culturale etc.

TVR încurajează creaţia audiovizuală românească, difuzând cele mai bune filme şi documentare realizate de autori români. TVR este singura televiziune din România care susţine cinematografia naţională, cu 15% din veniturile din publicitate. Acest procent este cel mai mare din Uniunea Europeană.

TVR este singura televiziune care promovează cultura minorităţilor naţionale şi are emisiuni dedicate persoanelor cu dizabilităţi, traduse în limbaj mimico-gestual.

Televiziunea Publică este preocupată de viaţa românilor şi restabilirea unei ierarhii a valorilor. De aceea se implică în mod constant - prin campanii media, de imagine şi umanitare – în viaţa socială.

“Izolați în România“, "Ajută România", "Izolați printre noi", "Ghișeul de taxe și aberații", "Simfonia unui destin - Împreună salvăm Casa Enescu", "Școala reformei fără sfârșit", "Pacient de România", "Dorobanți 191. Ne privește TVR", "Alege România", "România - portret de țară" - sunt doar câteva exemple.

Istoria TVR în cei mai importanţi ani

31 decembrie 1956 – Televiziunea Română începe să emită.

1957 – Televiziunea emite 600 de ore pe an şi primul car de reportaj intră în dotarea TVR.

1958 - Apar emisiunile de ştiri.

1959 – Televiziunea are 1.000 de abonaţi şi emite 13 ore pe zi (8.00-23.00, cu două ore de pauză după prânz).

1965 - Programul TV se poate recepţiona pe 40% din teritoriul ţării, prin intermediul releelor. Televiziunea are 500.000 de abonaţi.

În 1965 se difuzează prima ediţie a emisiunii Teleenciclopedia" - cel mai longeviv magazin TV de ştiinţă şi cultură şi un brand recunoscut de către toţi românii

1968 – Începe să funcţioneze un telecentru nou, cu 6 studiouri. Televiziunea are 700 de angajaţi şi emite 3.000 de ore pe an. Începe să emită al doilea program al Televiziunii

1970 – Televiziunea se mută în noul sediu, de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC. Programele se pot recepţiona pe 83% din teritoriul ţării. Televiziunea are 1,5 milioane de abonaţi.

Televiziunea Română a transmis în direct Jocurile Olimpice de la Montreal. În 18 iulie 1976, Nadia Comăneci devenea simbolul perfecţiunii, fiind prima gimnastă din istorie care a obţinut nota 10

Pe 23 august 1983, cu ocazia festivităţilor prilejuite de Ziua Naţională, Televiziunea Română făcea prima transmisie color oficială

1985 – Începe transmisiunea color zilnică.

1985 – Programul de emisie se reduce la două ore pe zi şi se desfiinţează canalul 2.

Finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, transmisă de TVR. Pe 7 mai 1986, Steaua Bucureşti reuşea cea mai mare performanţă a fotbalului românesc în competiţiile inter-cluburi: câştigarea Cupei Campionilor Europeni, după ce o învingea în finală pe FC Barcelona. Momentele în care Helmuth Duckadam a reuşit să apere patru lovituri de la 11 metri, au putut fi urmarite de români în direct la TVR

1989 – Televiziunea Română este singura televiziune din lume care transmite în direct o schimbare de regim politic.

Pe 22 decembrie 1989, după ce Nicolae Ceauşescu a încercat fără success să se adreseze mulţimii, de la baconul Comitetului Central, soţii Ceauşescu fug la bordul unui elicopter. Imagini transmise de TVR

1993 – Televiziunea Română devine membru al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU).

1994 – Este adoptată Legea 41/1994, prin care se înfiinţează Societatea Română de Televiziune.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus