Stiri de ultima ora

15 clădiri monument istoric din judeţul Covasna sunt în stare avansată de degradare

15 clădiri monument istoric din judeţul Covasna sunt în stare avansată de degradare
Cultura
Potrivit unui raport postat pe site-ul Prefecturii, peste 80% dintre monumentele istorice din judeţ sunt în proprietate privată, iar starea lor de conservare variază, fiind în pericol cele cu un regim juridic incert, dar şi cele nelocuite sau utilizate fără respectarea Legii 422 din 2001, cum ar fi gospodăriile ţărăneşti vechi.

Printre monumentele care necesită intervenţii de urgenţă se numără conacul Domokos din Araci, Ansamblul rural case de lemn din Chichiş, Conacul Beczasy din Dalnic, Conacul Hollaky din Dobolii de Jos, fostul abator comunal din Sfântu Gheorghe, Biserica Sfântu Nicolae din Breţcu şi Ansamblul tehnic - Planul înclinat de la Covasna-Comandău.

Conducerea instituţiei menţionează, totodată, că în judeţ sunt şi exemple pozitive în care proprietarii au intervenit pentru reabilitarea clădirilor, fiind amintite castelul Daniel din Tălişoara, castelul Kalnoky din Micloşoara, conacul Gal din Dalnic, conacul Ferenczy-Boda din Filia, precum şi mai multe conace din localitatea Cernat.

În raport se menţionează că printre problemele care pun piedică reabilitării clădirilor se numără, printre altele, lipsa acută de proiectanţi.

"Există contracte semnate pentru finanţări din fonduri UE, întârzieri în elaborarea şi depunerea pentru avizare a documentaţiilor tehnice. Constructorul este ales pe baza preţului din ofertă şi nu pe baza experienţei (sau acreditării), lipsa specialiştilor şi experţilor acreditaţi MC pentru întocmirea studiilor de specialitate care vor face parte din documentaţiile înaintate spre avizare în cazul unor intervenţii la monumente istorice, în zona de protecţie a monumentului istoric sau în zone protejate sau în cazul unor documentaţii PUG, PUZ, PUD", se arată în documentul citat.

De asemenea, Ministerul Culturii sau Direcţia Judeţeană de Cultură au avizat, printre altele, intervenţiile la Muzeul Naţional Secuiesc, Colegiul Szekely Miko, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, precum şi la Castelul Miko din Olteni, unde sunt planificate lucrări.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus