Stiri de ultima ora

14 iulie: Tenorul Roberto Alagna, mezzosoprana Gaëlle Arquez, pianista Khatia Buniastishvili, între artiştii care vor cânta la Paris

14 iulie: Tenorul Roberto Alagna, mezzosoprana Gaëlle Arquez, pianista Khatia Buniastishvili, între artiştii care vor cânta la Paris
Cultura
Pentru sărbătoarea naţională a Franţei, 14 iulie, Orchestra Naţională, Radio France şi artişti de renume mondial, între care Roberto Alagna, Gaëlle Arquez şi Khatia Buniastishvili, vor produce un spectacol impresionant înaintea focului de artificii, notează Le Parisien, relateaza news.ro

Din 2013, Concertul de la Paris plasează Turnul Eiffel în faţa camerelor de luat vederi din lumea întreagă cu ocazia zilei de 14 iulie. La fel ca Germania, Anglia şi Italia, Franţa organizează un mare spectacol de muzică clasică, reunind cei mai buni muzicieni în faţa a 300.000 de spectatori.

Lista artiştilor care vor cânta duminică, înaintea focului de artificii, este impresionantă: tenorul Roberto Alagna şi soţia sa, soprana Aleksandra Kurzak, mezzosoprana Gaëlle Arquez, basul René Pape, contratenorul polonez polonais Jakub Józef Orliński. De partea instrumentiştilor, violoncelistul Gauthier Capuçon sau pianista franco-georgiană Khatia Buniastishvili. Toţi vor fi acompaniaţi de Orchestra Naţională a Franţei, corul Radio France şi de grupul Maîtrise de Radio France.

Concertul de la Paris este ocazia de a asculta artişti şi lucrări realizate în Franţa: "Carmen", de Bizet, "Romeo şi Julieta", de Gounod, "La Gaîté Parisienne", de Offenbach, şi chiar "La Mamma", cântec popular de Aznavour.

"Vom alege multe melodii clasice, explică Alain Altinoglu, şeful orchestrei care va conduce această lume duminică seară, dar vom face auzite şi bucăţi mai puţin cunoscute precum un extras din opera "La Juive", de Halévy. Acest gen de eveniment este impetuos. Sunetul orchestrei şi modul publicului de a asculta se schimbă seara: este magic!".

Programul serii nu va fi exclusiv francez, dar Concertul de la Paris de 14 iulie rămâne o vitrină internaţională. "Muzicienii francezi sunt consideraţi printre cei mai buni specialişti din muzica clasică... franceză", constată dirijorul, care activează mult în străinătate. "Graţie limbii şi culturii noastre, am avea calităţile necesare pentru a cânta această muzică considerată transparentă. Poate este un mit, dar putem, în ciuda a tot, să ne bucurăm de faptul că muzicienii nu au reputaţia proastă a francezilor în străinătate".

Tradiţia obligă artiştii care fac parte din Concertul de la Paris să încheie cu "La Marseillaise", imnul naţional al Franţei, orchestrat de Berlioz.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus