Stiri de ultima ora

„Sicriele pe roți” ale Poliției Române: Dacii vechi de 21 de ani și autospeciale ARO

„Sicriele pe roți” ale Poliției Române: Dacii vechi de 21 de ani și autospeciale ARO
Auto
„Sicriele pe roți” ale Poliției Române: Dacii vechi de 21 de ani și autospeciale ARO

În ultimele luni, mai mulți polițiști și sindicaliști au poreclit autospecialele Poliției Române „sicrie pe roți” sau „coșciuge cu girofar”. Situația actuală a parcului auto folosit de Poliţia Română, dezvăluită de Libertatea, confirmă temerile și ironiile oamenilor legii. Multe dintre mașini ar fi trebuit casate de două ori până acum și totuși continuă să fie folosite în misiuni.

Jurnaliștii de la Libertatea le-au solicitat celor 41 de inspectorate județene situația la zi a parcului auto aflat în uz, în baza legii privind accesul la informații de interes public. 39 dintre acestea au dezvăluit mărcile, modelele și anii de fabricație ale autospecialelor din dotare, iar imaginea de ansamblu nu arată deloc bine.

Potrivit calculelor făcute de Libertatea, 47,7% dintre autospecialele de poliție sunt fabricate înainte de anul 2010. Majoritatea acestora sunt unități Dacia Logan de primă generație, produse la Mioveni în urmă cu 15 ani.

Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor ProLex, a declarat pentru Libertatea că mașinile Poliției Române ar trebui utilizate cel mult 5 ani, regulă complet ignorată de autorități: „Durata de exploatare a unei autospeciale este de maximum 5 ani. Dacă în bugetul anual sunt asigurate fonduri pentru 25 la sută din parcul auto, odată la patru ani întreg parcul este înoit. Nu e dificil să se asigure şi aceasta sumă pe lângă salarii. Dacă tu faci după ureche, azi 10 la sută, mâine 20 la sută, mai rău faci”.
auto-bild

Articole similare :
comments powered by Disqus