Stiri de ultima ora

Romanian Roads Luxury Edition, ziua 4: Cea mai deprimantă zi, înseninată de un gulaș și de bucuria că avem autostrăzi

Romanian Roads Luxury Edition, ziua 4: Cea mai deprimantă zi, înseninată de un gulaș și de bucuria că avem autostrăzi
Auto
Romanian Roads Luxury Edition, ziua 4: Cea mai deprimantă zi, înseninată de un gulaș și de bucuria că avem autostrăzi

de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai Luni, 26.10.2020

George Bacovia ar fi fost invidios pe vremea care ne-a însoțit azi. A plouat ca-n Scoția și doar un gulaș secuiesc ne-a mai adus zâmbetul pe buze. La pachet cu bucățile de autostradă dintre Cluj și Timișoara.

A turnat toată noaptea. De parcă însuși Bacovia ar fi vărsat versurile lui de plumb peste hotelul nostru, cocoțat pe una din crestele care mărginesc Clujul. Nici vorbă de golf pe iarba care mustea a toamnă. Iar în SPA-ul de 1800 de metri pătrați ne-am proiectat doar virtual, pentru că SunGarden Resort traversează aceeași perioadă grea ca toți hotelierii în vremea pandemiei.

EVOLUȚIA CAILOR

Cei 2498 de cai putere (erau 2538 până ca Macan GTS să fie înlocuit de Cayenne Coupe) din caravana noastră sunt ceva mai darnici cu drumeții. Nu doar că galopează mult mai rapid ca armăsarii de altădată, dar și oferă adăpost, căldură, piele fină cum nici pe șeile cele mai scumpe nu găsești, lumini ambientale și instalații de sunet cu peste o duzină de boxe. Ne-a fost bine. Aproape că ne guduram ca o pisică zgribulită pe lângă sobă, deși, dincolo de parbriz turna mocănește peste șoseaua din plăci de beton.

UN GULAȘ ȘI UN PERETE DE STÂNCĂ

Contemplând magia „oamenilor care sfințesc locul” am tras la Conacul Secuiesc, deciși să prânzim cu bucate autentice din Transilvania. Am priponit caii în curtea conacului pe care se luptă să-l cucerească o iederă ambițioasă. Apoi am căscat gura cu toții. Nu ca să prindem stropii de ploaie, așa cum o făceam în copilărie, ci ca să contemplăm simplu și autentic culmea stâncoasă a Pietrei Secuiului, înfășurată într-o mantie cețoasă. Un perete de 1128 de metri, de care vegetația se lipește la fel de greu precum apa de penele rațelor sălbatice.

E un peisaj din care te smulge doar mirosul de gulaș autentic. Fix ca în reclamele alea cu mirosul de cafea care atrage sania lui Moș Crăciun. Și ce-am mai înfulecat. Uneori nemestecat. Alteori pișcați de o pastă de ardei strașnici, pe care cei mai curajoși dintre noi au întins-o pe pâinea de casă.

Pântecele noastre au cântat Corul Vânătorilor și chiar au ieșit la bis. Așa că n-au lipsit papanșii, gomboții cu gem de prune și crochetele de cașcaval, stropite cu gem de afine.

AUTOSTRADA, CEL MAI BUN PRIETEN AL ROMÂNULUI

Dacă noi ne-am pus burțile la cale, era cazul să ne gândim și la bidivii noștri. Așa că, după ce am lăsat să se micșoreze în oglinzile retrovizoare Piatra Secuiului, am căutat niște otavă. Adică fân. Adică benzina aia bună, furnizată de prietenii noștri de la Mol România. Am găsit o stație provizorie pe autostradă. Am ostoit nevoile fiecăruia și apoi duși am fost.

Autostrada a fost un alt prieten bun astăzi. Ne-ar fi obosit îngrozitor drumurile naționale, camioanele sau șoferii kamikaze. Cu puținii kilometri pe care îi are, autostrada ne-a purtat în zgomotul repetitiv al ștergătoarelor către o veche cetate din Câmpia de Vest, care a servit pentru scurt timp drept capitală a regatului ungar. Apoi, sub ocupația Imperiul Habsburgic devine Capitala Banatului și câștigă dreptul de fi numită „Mica Vienă”. Timișoara este întotdeauna un punct important în călătoriile noastre prin țară, fie că e vorba de Electric România sau Romanian Roads.

Și de această dată am gustat din opulența hotelului Tresor Le Palais, care ne-a răsfățat tălpile cu mochetă groasă, ori marmură rece. După preferințe. Iar în farfurie, tradiția s-a împletit cu inovația pentru a ne oferi o tratare inedită a papilelor.

După o săpuneală zdravănă, eroii zilei de astăzi, cei șase cai premium care au mai sădit onomatopee bucuroase în posomorârea apăsătoare, au răsuflat ușurați în parcarea hotelului. Și-au odihnit ștergătoarele, în speranța că nu se vor mai lupta cu șuvoaiele și în ziua următoare.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus