Stiri de ultima ora

Experiment reușit: cercetătorii elvețieni au produs carburant lichid folosind doar aerul și ...

Experiment reușit: cercetătorii elvețieni au produs carburant lichid folosind doar aerul și ...
Auto
Experiment reușit: cercetătorii elvețieni au produs carburant lichid folosind doar aerul și soarele

Publicat Sambata, 22.06.2019 de Mircea Meşter

Un proces termo-chimic complex care are loc într-o "mini-rafinărie solară" reușește să extragă din aer, cu ajutorul radiațiilor solare concentrate, carburant lichid. Soluția a fost testată cu succes în condiții reale în Elveția și poate fi dezvoltată în masă.

O echipă de cercetători din Elveția a anunțat oficial că a reușit să producă carburant lichid cu amprentă CO2 neutră prin simpla utilizare a aerului și a energiei solare. 

"Studiul experimental reușit de Școala Politehnică Federală din Zurich demonstrează că hidrocarburile lichide neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pot fi produse în condiții reale. Procesul termo-chimic utilizează întreg spectrul solar și are loc la temperaturi foarte ridicate, permițând reacții rapide și un grad ridicat de eficiență", spune Aldo Steinfeld, profesorul sub îndrumarea căruia a avut loc experimentul realizat în condiții reale.

Întregul proces are loc într-o "mini-rafinărie solară" care este construită pe acoperișul ETH Zurich și care poate să producă un decilitru de carburant pe zi. Simpla dezvoltare la scară a acestei soluții va permite producția a 20.000 de litri de kerosen pe zi într-o fabrică care are un kilometru pătrat.

"În teorie, o fabrică de dimensiunea Elveției - sau o treime din deșertul californian Mojave - ar putea acoperi nevoia de kerosen a întregii industrii aviatice", spune Philipp Furler, fost doctorand în grupul de lucru al profesorului Steinfeld.

Cum funcționează?

Procesul are la bază trei conversii termo-chimice: extracția CO2 și a apei din aer, descompunerea termo-chimică a dioxidului de carbon și lichefierea rezultatului în hidrocarburi.

Cercetătorii elvețieni au descris în detaliu procesul: "Dioxidul de carbon și apa sunt extrase direct din aerul ambiental printr-un proces de adsorbție/desorbție. Ambele sunt introduse într-un reactor solar care funcționează cu ajutorul unui reflector parabolic. radiațiile solare sunt concentrate 3000:1, generând căldură la temperaturi de 1500 de grade Celsius în interiorul reactorului solar. În centrul acestuia se află o structură ceramică din oxid de ceriu care permite o reacție în doi pași - ciclul redox - care desface apa în CO2 și gaz de sinteză (syngas). Acest amestec de hidrogen și monoxid de carbon este apoi procesat în hidrocarburi lichide (carburant) prin sinteza convențională a metanolului sau procesul Fischer-Tropsch".

Conform cercetătorilor elvețieni, această "uzină solară" reușește să producă un carburant care emite în timpul arderii o cantitate egală de CO2 precum cea extrasă din aer în timpul producției sale.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus