Stiri de ultima ora

#ElectricRomânia 2020, ziua 8, final de tur: Valea Oltului în loc de Transfăgărășan în drumul către casă

#ElectricRomânia 2020, ziua 8, final de tur: Valea Oltului în loc de Transfăgărășan în drumul către casă
Auto
#ElectricRomânia 2020, ziua 8, final de tur: Valea Oltului în loc de Transfăgărășan în drumul către casă

de Cornel Șocariciu Sambata, 19.09.2020

Vremea ne-a dat peste cap planurile de a traversa Transfăgărășanul cu cele opt mașini electrice din #ElectricRomânia, așa că ne-am întors acasă pe Valea Oltului. Turul țării cu mașini electrice a ajuns la final.

Ultima zi din Electric România 2020 a început la primele ore ale dimineții. Cu bateriile încărcate, cele opt mașini care au luat parte la acest tur s-au trezit repede la viață în parcarea hotelului Hilton din Sibiu, în ciuda faptului că pe fețele participanților se citea oboseala acumulată pe parcursul a aproape 2.000 de kilometri. Urma o zi mare pentru toate cele opt vehicule electrice , însă nimeni nu a anticipat modificarea din program.

Inițial, programul ultimei zilei bifa traversarea Transfăgărășanului, perla Coroanei în materie de drumuri spectaculoase din România. Conform planului, urcam până la Bâlea Lac, iar apoi coboram pe partea argeșeană până la Pitești, primul punct de alimentare din plan.

Vremea din septembrie deja a devenit instabilă și în ciuda faptului că în restul zilelor am avut parte de soare și de temperaturi de peste 28 de grade Celsius, la Bâlea Lac, toate aplicațiile dedicate anunțau ploaie și temperaturi cuprinse între 5 și 9 grade Celsius. Nu am vrut să riscăm, mai ales că toate mașinile din tur au fost echipate cu anvelope de vară, pneuri care nu garantează siguranță deplină la mai puțin de 7 grade Celsius.

Am recalibrat lucrurile din mers și am optat, la fel ca în Electric România 2019, să mergem pe Valea Oltului. Ne-am urcat optimiști în mașinile electrice și am pornit către unul dintre cele mai aglomerate și periculoase drumuri din țară, dar nu înainte de a face un mic pit-stop la stația Mol din Veștem pentru cafea și răcoritoare. Cei care sunt în trecere se pot bucura atât de produsele de la Fresh Corner, cât și de energia necesară mașinilor electrice livrată de stația de încărcare Mol Plugee.

Am pornit către Pitești și am urmat ritmul lent al traficului de pe Valea Oltului. Am valsat ușor pe drumurile care străbat satele din Sibiu, însă odată trecuți în județul Vâlcea, "șarpele" care urma cu sfințenie cursul râului Olt s-a oprit. Un accident a blocat complet mersul și așa lent al traficului.

Am stat nemișcați la ieșirea din satul Robești mai bine de o oră și am avut suficient timp să admirăm natura în schimbare și să reflectăm la cele întâmplate în #ElectricRomânia în ultima săptămână. Ne-am gândit și la infrastructură și la modul în care o autostradă ar fi putut schimba complet ultima zi din turul României cu mașini electrice . 

Am urmat coloana de mașini care șerpuia pe limba de asfalt așezată de-a lungul Oltului și la puțin timp după ora prânzului eram în Pitești.

Aici era programată ultima încărcare din acest tur. Audi e-tron Sportback , Porsche Taycan și Volkswagen ID.3 au jucat din nou pe teren propriu și și-au pus la punct procentele din baterii la stația MOON de 75 kW din curtea dealerului Euro Tehno Group Pitești. În scurt timp, stațiile MOON vor intra într-o rețea disponibilă contra cost publicului larg, dar dacă vă gândiți la o soluție pentru acasă, compania oferă și o gamă de wallbox-uri rezidențiale.

În tot acest timp, restul mașinilor din caravana electrică s-au împrăștiat la stațiile din oraș, cu excepția SUV-urilor Kia e-Niro și Hyundai Kona Electric , cele două modele care de-a lungul acestui tur ne-au binecuvântat cu autonomii generoase.

Cele două asiatice au ales să se "relaxeze" și să privească cu încredere către ultimul sprint până la București.

Puțin peste 100 de kilometri ne despărțeau de casă, iar autostrada care leagă Piteștiul de București ni s-a părut o binecuvântare după orele petrecute pe Valea Oltului. Și asta în condițiile în care în ziua precedentă am învățat că drumurile rapide nu sunt cele mai prietenoase cu autonomiile mașinilor electrice .

Așa cum v-am obișnuit până acum, în următoarele rânduri vă prezentăm impresiile actorilor care au luat parte la acest tur.

CORNEL ȘOCARICIU (AUTOMARKET.RO) ȘI KIA e-NIRO

Deși Kia e-Niro și Hyundai Kona Electric împart aceeași platformă tehnică, cele două modele propun un comportament diferit. Singurul numitor comun este autonomia generoasă. La fel ca în cazul lui Kona Electric, Kia e-Niro reușește să treacă de o autonomie de 400 de kilometri, iar acest lucru s-a văzut și în zilele pe care modelul asiatic le-a petrecut în #ElectricRomânia. 

În rest, cele două companii au pregătit produse diferite. Kia e-Niro este mai mare, oferă mai mult spațiu și este mai practic. E adevărat, și mai scump. În același timp, suspensia a fost reglată pentru un plus de confort, iar interiorul propune materiale mai bune și un layout diferit. Și comportamentul dinamic este diferit, iar dacă la Kona Electric se observa cu ușurință fenomenul de torque steer în modul Sport, calibrarea lui Kia e-Niro estompează astfel de ieșiri. 
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus