Stiri de ultima ora

Bottas a câștigat cursa de Formula 1 din Austria! Leclerc si Norris, pe podium după un final cu peripeții și o penalizare pentru Hamilton

Bottas a câștigat cursa de Formula 1 din Austria! Leclerc si Norris, pe podium după un final cu peripeții și o penalizare pentru Hamilton
Auto
Bottas a câștigat cursa de Formula 1 din Austria! Leclerc si Norris, pe podium după un final cu peripeții și o penalizare pentru Hamilton

Publicat Duminica, 05.07.2020 de Daniel Popescu, Foto: Mercedes-Benz

Valtteri Bottas a câștigat cursa de Formula 1 din Austria, în timp ce Charles Leclerc și Lando Norris au urcat pe podium nesperat pentru Ferrari după o serie de depășiri pe final și după ce Lewis Hamilton a fost penalizat.

Prima cursă de Formula 1 a noului sezon a oferit numeroase depășiri pe final, dar și trei intrări ale Safety Car-ului după numeroase abandonuri care au ajutat Scuderia Ferrari să obțină un podium nesperat prin Charles Leclerc.

Chiar dacă a obținut locul doi în calificări, Lewis Hamilton a fost retrogradat cu trei poziții pe grilă cu mai puțin de o oră înainte de start din cauza încălcării regulamentului pentru steaguri galbene după ieșirea în decor a lui Valtteri Bottas.

Penalizarea britanicului până pe locul cinci i-a permis lui Max Verstappen să ia startul de pe locul doi, în contextul în care olandezul a fost singurul pilot din top 10 care a început cursa cu pneuri medium, în detrimentul cauciucurilor soft folosite de rivali.

Startul a fost unul liniștit, iar Bottas și-a conservat pole position-ul obținut în calificări și a reușit rapid să se distanțeze la două secunde în fruntea plutonului. În spatele său, Verstappen și Lando Norris au avut o serie de dueluri echilibrate înainte ca pilotul celor de la Red Bull să-și consolideze locul doi. În schimb, în turul 3, Alexander Albon și Hamilton l-au depășit succesiv pe Norris și au progresat pe locurile 3 și, respectiv, 4. Ulterior, în turul 9, Hamilton a trecut de Albon pentru locul 3.

Verstappen abandonează din motive tehnice

Două tururi mai târziu, speranțele lui Verstappen la victorie s-au năruit în urma unei aparente defecțiuni la cutia de viteze, apărută brusc la finalul liniei drepte de start-sosire. Pilotul Red Bull a revenit foarte lent la boxe, însă mecanicii nu au reușit să remedieze problema, iar olandezul a fost nevoit să abandoneze.

Hamilton a progresat astfel până pe locul doi, același obținut în calificări, însă la 7 secunde în spatele liderului. Seria abandonurilor a continuat într-un ritm neobișnuit de alert cu Daniel Ricciardo și Lance Stroll, în timp ce Romain Grosjean a avut de asemenea o serie de defecțiuni pe care a reușit să le remedieze la boxe.

Hamilton, avantajat de Safety Car

Un abandon suferit apoi în turul 26 de Kevin Magnussen (Haas) a determinat apariția Safety Car-ului pe circuit, moment în care toți piloții au intrat la boxe și au optat, în cea mai mare parte, pentru pneuri hard, cu excepția lui Perez (pneuri hard).

Principalul favorizat de Safety Car a fost Hamilton, care a ajuns în imediata apropiere a lui Bottas, în timp ce Albon, Norris și Perez au completat plutonul.

Strategie excelentă pentru Albon

Cursa s-a reluat în turul 31 fără niciun fel de incidente sau schimbări în plutonul fruntaș. Hamilton s-a menținut la mai puțin de o secundă în spatele lui Bottas pentru o lungă perioadă de timp, însă nu a reușit să inițieze un atac decisiv.

Ulterior, în turul 51, Safety Car-ul a intrat din nou pe circuit după abandonurilor aproape simultane suferite de Grosjean și George Russell. De data aceasta, Bottas, Hamilton și Perez au rămas pe circuit, în timp ce Albon a profitat de situație și a preluat un set de pneuri soft, iar Norris și Leclerc au optat pentru medium.

Imediat după reluarea cursei, Kimi Raikkonen a abandonat după ce pneul dreapta-față s-a desprins de pe monopostul Alfa Romeo, astfel că Safety Car-ul a intrat din nou pe circuit.

În cele din urmă, cursa s-a reluat cu 11 tururi înainte de final, iar Albon a inițiat imediat un atac la adresa lui Hamilton datorită pneurilor mai rapide. La fel ca în cursa din Brazilia de anul trecut, cei doi și-au atins pneurile, iar Albon a derapat și a coborât până pe ultima poziție. 

Leclerc scoate un podium

Ferrari a reușit să profite la maxim de numeroasele incidente pentru a obține un podium nesperat. Charles Leclerc și-a păstrat la start poziția a șaptea obținută în calificări, pentru ca ulteror să progreseze pe 6.

După unul dintre Safety Car-uri, Carlos Sainz a încercat să treacă de Leclerc, iar victimă colaterală a fost Sebastian Vettel, aflat la două poziții în spatele coechipierului său după ce a plecat în cursa de pe 11. Sainz și Vettel s-au atins, iar germanul a derapat și a coborât în clasament până pe penultima poziție.

După ultimul Safety Car, Leclerc a profitat de pneurile mai proaspete și a ajuns pe locul trei după ce i-a depășit pe Norris și Perez, iar rezultatul s-a transformat într-un loc doi după ce Hamilton a fost penalizat cu 5 secunde în clasamentul cursei pentru ncidentul cu Albon.

Ulterior, Perez a fost la rândul său penalizat cu 5 secunde pentru depășirea vitezei în pitlane și în final a fost depășit de Norris, care a încheiat cursa pe locul 4. Pilotul echipei McLaren a urcat însă pe ultima treaptă a podiumului ca urmare a penalizării suferite de Hamilton.

Astfel, podiumul final a fost Bottas-Leclerc-Norris, cu Hamilton pe locul 4 în fața lui Sainz, Perez, Gasly, și Ocon, în timp ce Vettel a obținut ultimul punct în spatele lui Antonio Giovinazzi. 
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus