Stiri de ultima ora

Americano vero

Americano vero
Auto
La sfârșitul secolului 19, italienii traversau Oceanul Atlantic și băteau în număr mare la porțile Americii în căutarea unei noi vieți. Majoritatea erau sicilieni, cu vaste cunoștințe în agricultură, dar și în ale gastronomiei tradiționale.

Astăzi, la peste 100 de ani distanță, roata se întoarce. Constructorii auto americani bat la ușile Europei, iar dintre ei, Jeep pare să fie cel mai atașat de Italia. Culmea ironiei, Jeep a început să producă mașini în Peninsulă (vezi actualul Renegade).

Americanul pe care l-am cunoscut recent în Sicilia, în cadrul testului internațional, nu se naște încă în Italia. Jeep Cherokee continuă să se producă în America, dar vrea să fie iubit și de publicul din Europa.

Pentru asta, a primit un facelift care modifică substanțial designul exterior, dar și pachetul tehnologic. Am făcut cunoștință cu el pe șoselele de lângă Catania și am rezumat experiența mea în rândurile de mai jos.

Motor / Transmisie

Sub capotă se vorbește italienește, pentru că descoperim un motor Multijet de 2.2 litri, împrumutat de la Fiat. Vorbim despre un propulsor din Peninsulă, deci să nu ne mire că sporovăiește ca un italian adevărat, ceea ce se traduce în zgomot resimțit în habitaclu. Nu este cea mai bună izolare fonică din segment, motorul fiind destul de prezent auditiv, mai ales atunci când vorbim despre accelerări susținute. Se mai calmează la viteze mari, de autostradă.

Agregatul cu patru cilindri este oferit cu 194 de cai putere. A mai pierdut câțiva, din dorința americnailor de a-l alinia la normele de poluare Euro6d TEMP, care intră în vigoare din această toamnă. Chiar și cu câțiva cai putere în minus, motorul rămâne unul voinic, cu 450 de Nm livrați de la 2000 de rotații. Este un cuplu motor bun, care te ajută în situații dificile și îți oferă încredere atunci când trebuie să faci o depășire riscantă. Resursele sunt suficiente în această configurație. Nu știu ce să vă spun despre resursele viitoarei versiuni de 2.2 litri și 150 de cai putere, așteptată în primăvara lui 2019. N-am avut-o la testul nostru din Sicilia.

Am avut însă la test cutia automată cu 9 rapoarte a Alianței FCA, capabilă să civilizeze și mai mult modelele Jeep. În cazul lui Cherokee, schimbările se fac liniar, fără bruscări. Doar retrogradarea pare să aducă o tresărire de acest fel. O retrogradare care se lasă cam mult așteptată, dar care poate fi ajutată în anumite momente de padelele din spatele volanului. Cele 9 trepte îți asigură un confort ceva mai mare și siguranța că la 140 de km/h poți să rulezi cu 2000 de rotații. Iar asta e sinonim cu un consum ceva mai redus.

Și dacă tot am adus vorba de consum, haideți să vă spun cum s-a descurcat Cherokee de-a lungul testului din Sicilia. În funcție de cât de mult am exagerat cu pedala de accelerație, consumul extraurban s-a înscris undeva între 7.5 și 8 litri/100 de km. Nu e o diferență foarte mare față de ce anunța producătorul în fișa oficială, adică 6 litri/100 de km în afara orașului.

Cât privește valoarea medie anunțată de Jeep, ea este de 6.6 litri/100 de km. Acum, dacă ne raportăm la rivalii din segmentul premium și de volum (Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLC, Mazda CX-5 și Volkswage Tiguan), vedem că aceștia au o medie de consum cu aproximativ un litru mai mică decât cea a lui Jeep Cherokee.

Nici când vine vorba de performanțe, Jeep Cherokee nu își propune să impresioneze. Are nevoie de 8.8 secunde pentru a ajunge la 100 de km/h, un timp decent, care îl califică pentru misiunea sa de familist convins.

Nu-l califică însă pentru un duel la mustață cu rivalii mai sus menționați, care sunt capabili să atingă 100 de km/h chiar și cu o secundă mai repede. Doar Mazda CX-5 și Hyundai Tucson nu pot ține pasul cu Cherokee.

Faceliftul nu a adus foarte multe modificări la interior. Cheroke păstrează designul modelului antefacelift, dar plusează cu câteva materiale îmbunătățite și o ergonomie ușor revizuită. Avem acum un plastic Piano Black în centrul planșei de bord și plastic moale deasupra. În părțile inferioare ale bordului se păstrează plasticul tare și ușor cam neprietenos.

Acestea sunt detalii care îi vor interesa mai mult pe cei care nu plănuiesc foarte multe ieșiri cu Cherokee în teren accidentat. Tot pentru ei există și nivelul de echipare de top Overland, care beneficiază de o tapițerie din piele fină, o inserție de lemn pentru volan și multe elemente cromate. Covorașele din interior și din portbagaj sunt și ele moi și prietenoase.

Ergonomia rămâne în continuare una bună, cu butoane intuitive. Spațiile de depozitare sunt generoase, atât la nivelul portierelor, cât și al consolei centrale. Singura problemă e legată de spațiul pentru telefonul mobil. Avem o cotieră extrem de încăpătoare și suport pentru sticle, asta și pentru că frâna de mână convențională a fost înlocuită de una electrică.

Pe locurile din spate pot călători trei adulți, dar cu câteva condiții: să nu fie foarte înalți, corpolenți și pisălogi. Tunelul central este destul de coborât, dar spațiul pentru picioare nu este un exemplu de generozitate. De unde și pisălogeala pe distanțe lungi. De asemenea, dacă optați pentru un acoperiș panoramic și spațiul de la nivelul capului va deveni cam restrictiv pentru cei care au peste 1.80 metri înălțime.

Portbagajul poate măsura între 450 și 570 de litri, însă valoarea aceasta din urmă, cea mai promițătoare dintre toate, se poate obține doar plin glisarea banchetei spate. Ceea ce înseamnă compromisuri serioase pentru pasagerii de pe locurile din spate.

Hayonul este acționat electric, iar butonul de închidere se află poziționat în stânga jos, nu pe rama hayonului, așa cum se întâmplă la majoritatea mașinilor actuale.

Preţ de achiziţie

, pe care l-am testat pe la mijlocul verii în Austria. Prin urmare, eforturile importatorilor locali se vor îndrepta înspre modelul legendar, urmând ca faceliftul lui Cherokee să mai întârzie puțin. Nu avem încă o dată estimată pentru debutul pe piața din România și nici un preț de pornire stabilit.

Pe piața europeană, noul Jeep Cherokee facelift are un preț de pornire de aproximativ 40.000 de euro, ceea ce îl face ușor mai accesibil decât rivalii BMW X3 și Audi Q5. Dacă trebuie să mă refer la rivalii de volum enumerați la capitolele anterioare, e clar că Cherokee va fi mult mai scump, întrucât poziționarea sa a fost întotdeauna premium. Rămâne de văzut care va fi poziționarea pe piața de la noi.

EuroNCAP a testat Jeep Cherokee în anul 2013, la scurt timp de la debutul său pe Bătrânul Continent. Crossover-ul a primit cinci stele din partea organizației, însă de atunci și până acum testele au devenit ceva mai stricte.

Prin urmare, nu e de mirare că și faceliftul trebuia să vină cu unele îmbunătățiri la acest capitol. Cherokee primește un sistem automat de frânare în situații de urgență cu posibilitatea de a detecta pietonii, monitorizarea unghiului mort, un pilot automat adaptiv, protecție împotriva rostogolirii, avertizare la ieșirea cu spatele dintr-o parcare și nu mai puțin de 8 airbaguri. Sistemul de păstrare a benzii de mers are o intervenție discretă și asupra volanului.

Ţinută de drum

La capitolul ținută de drum, Jeep Cherokee păstrează caracterul unei mașini de familie cu gardă la sol generoasă. Adică este foarte confortabil și a reușit să mă separe destul de bine de suprafața de rulare, pe alocuri dezastruoasă, din sudul Siciliei. Antifonarea suspensiei este bună și nu apar zgomote neplăcute la interior. Puntea spate mai are uneori tendința de a fi puțin nerafinată, dar numai la contactul cu limitatoarele de viteză.

Despre veleități sportive nici nu poate fi vorba. SUV-ul păstrează un ruliu pronunțat și-ți sugerează că ar fi bine s-o lași mai ușor cu exagerările pe viraje periculoase. Chiar și pe frânările puternice se observă un balans al caroseriei. Direcția nu ajută nici ea foarte mult. Nu transmite informații despre suprafața de rulare și nici nu este foarte precisă. Asta, deși are o cursă ușor greoaie, pe care o simți chiar și la viteză mică, atunci când ai de făcut manevre în zona urbană.

Pentru că vorbim despre un Jeep nu pot să nu amintesc despre capacitățile sale off-road. Deși, dacă ar fi să mă refer la varianta testată, ele nu sunt neapărat impresionante. Spun asta pentru că, asemeni fraților Renegade și Compass, doar varianta Trailhawk este cea care poate duce lucrurile la extrem.

Jeep Compass Trailhawk poate oferi unghiuri de traversare mult mai bune, o gardă la sol ușor mai mare și o tracțiune integrală adevărată, cu trei diferențiale și protecțiile potrivite pentru dedesubturi. Din păcate, Trailhawk ajunge pe piața europeană abia anul viitor.

Până atunci puteți să vă mulțumiți doar cu câteva ieșiri modeste în off-road, așa cum am făcut-o și eu în cadrul testului din Sicilia. Garda la sol de 20.5 centimetri permite trasee moderate, însă unghiul de atac de 18 grade este destul de restrictiv.

Exceptând sistemul de tracțiune integrală disponibil pe Trailhawk, Jeep mai oferă alte două soluții de învârtire a celor patru roți. Sistemul de bază se numește Active Drive I și este un sistem 4x4 permanent, care calculează singur modul în care sunt distribuite resursele. În situații de utilizare normală, el transmite totul către puntea față. În condiții dificile, alternează livrarea cuplului între cele două axe.

Sistemul de tracțiune integrală Active Drive II vine în plus cu o funcție care simulează prezența unui reductor și garantează o primă treaptă de viteză ceva mai lungă. Asta îmbunătățește aderența și capacitățile de cățărare. În plus, cei care optează pentru sistemul Active Drive II primesc și un asistent la coborâre: Hill Descent Control.

Chiar dacă designul general a fost regândit, Cherokee nu pune mari probleme de vizibilitate. Oglinzile laterale sunt bine proporționate, iar luneta este și ea mare și generoasă. Primul rând de montanți este cam mare și încurcă teribil în intersecții mici sau în viraje strânse.

Pentru cei care se tem că nu se vor obișnui cu parcarea, Jeep a pregătit și o cameră de marșarier. Deși nu are o calitate excelentă a imaginii, unghiul său este bun. Dacă nici asta nu e suficient, Cherokee se mai bucură și de un asistent de parcare, capabil să așeze mașina paralel sau perpendicular.

Jeep s-a aliniat celor mai noi cerințe în domeniul tehnologic și a preluat tot ce e mai bun în Alianța Fiat Chrysler. Așadar, Cherokee beneficiază și el de tot acest transfer tehnologic.

Acțiunea se concentrează în jurul unui ecran central care poate avea dimensiuni de 5, 7 sau 8.4 inch. Acesta din urmă este și cel cu care am interacționat în timpul testului meu din Sicilia. Are o grafică bună și o navigație care oferă indicații perfecte.

Meniul poate părea destul de complicat la început, dar permite o configurare facilă a celor mai importante categorii. Funcția tactilă răspunde bine, iar platforma din spatele sistemului multimedia permite instalarea unor aplicații utile. Poți asculta muzica prin aplicația Deezer sau poți citi știrile prin aplicația celor de la Reuters. Nu lipsește nici conexiunea Apple CarPlay și Android Auto.

Confortul celor de pe locurile din față este amplificat de scaunele care vin acum cu încălzire și ventilație. De asemenea, volanul și parbrizul pot fi și ele încălzite.

La toate acestea adăugăm luminile LED adaptive, deschiderea electrică a portbagajului (inclusiv funcție mâini-libere), pornire fără cheie și un acoperiș panoramic cu trapă electrică.

Jeep a dat dovadă de foarte mult curaj atunci când a lansat actuala generație a modelului Cherokee pe piața europeană. Dacă americanii erau ceva mai obișnuiți cu designul ciudat, europenii au fost destul de reticenți. Cherokee venea cu un design neobișnuit, cu blocuri optice față extrem de înguste.

Pentru a elimina orice potențială urmă de ezitare, designerii Jeep au decis că faceliftul trebuie să schimbe serios fața lui Cherokee. Zis și făcut! Noul model păstrează foarte puține legături estetice cu versiunea antefacelift în partea frontală.

Blocurile optice rămân însă destul de mici, dar cu un design atrăgător, mult mai accesibil și încadrat în liniile gamei. Grila frontală este și ea nouă, ca de altfel și capota, construită acum din aluminiu. Jantele pot ajunge până la 19 inch, iar caroseria poate fi vopsită în 10 culori, dintre care două sunt nuanțe noi: Olive Green și Pearl White.

Posteriorul beneficiază și el de un design nou, cu stopuri redesenate și mult mai clare, dar și de un hayon construit de asemenea din aluminiu.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus