Stiri de ultima ora

Ziua cand Ioana d Arc a fost arsa pe rug

Ziua cand Ioana d Arc a fost arsa pe rug
Actualitate
Ziua de 30 mai 1431 a ramas data de referinta in istoria Frantei, ca simbol al patriotismului extrem, marcat prin faptul ca, in acea zi, a fost arsa de rug Ioana d Arc, fecioara din Orleans, care s-a pus in fruntea ostilor, ca sa infrunte inamicul si sa-l invinga.

Eroina Frantei s-a nascut dintr-o familie de tarani din satul Domremy, aflat in Lorena. La varsta de 13 ani, sustinea ca aude voci launtrice care o indeamna sa se puna in slujba patriei. Multa vreme, nu i s-a dat atentie.

Totusi, in ciuda opozitiei familiei si a preotului din sat, ea porneste intr-o zi spre Chinon, unde se afla Delfinul Frantei, viitorul rege Carol al VII-lea, si unde ajunge tocmai in momentul cand detasamente de soldati se pregateau pentru eliberarea orasului Orleans, ocupat in acel an de trupele engleze. Ioana d Arc nu avea inca 18 ani.

Este greu de inteles cum de a ajuns cu usurinta in fata Delfinului, cum de a primit-o acesta si cum de i-a pus el imediat la dispozitie un detasament de 5.000 de soldati, ca sa porneasca in misiune. Trebuie totusi sa intelegem ca in peste o jumatate de mileniu, cat a trecut de atunci, istoria s-a impletit cu legenda si este chiar imposibil sa despletesti astazi una de alta.

Asta cu atat mai mult, cu cat faptele eroinei i-au incurajat pe patriotii vremii sa vada in ea acele virtuti pe care nu le gaseau totdeauna in bravura soldatilor si a ofiterilor, caliti deja in lupte, dar adesea dezamagitori.

Mica ei formatiune militara a reusit sa patrunda in orasul ocupat si sa fie primita cu ovatii de o populatie asupra careia ea insasi a facut o impresie fermecatoare prin tineretea sa, prin voiosie si speranta neinduplecata in victorie.

Cand a ajuns fata in fata cu trupele engleze, acestea au ramas ca paralizate vazand noul lor inamic, iar fortificatiile de rezistenta au cazut una cate una.

In toiul ultimului atac, a fost ranita, dar spre uimirea tuturor, s-a ridicat imediat in picioare, a luat steagul in mana si a pornit cu atata inversunare, incat ostile inamice au trebuit sa se retaga din oras, chiar a doua zi.

Faima ei s-a raspandit peste tot si atat francezii, cat si englezii erau convinsi ca ea dispune de puteri supranaturale. Dupa victorie, i s-a adresat fostului Delfin, devenit intre timp Rege, spunand ca misiunea ei a luat sfarsit si il roaga s-o lase se plece acasa, la parintii ei.

Regele a insistat sa mai ramana, ceea ce i-a fost fatal. In scurt timp, ea a explicat ca nu mai aude acele glasuri launtrice care o incurajasera candva, iar in timpul unul nou atac impotriva armatei rasculate a ducelui de Burgundia, fecioara din Orleans a cazut prizoniera.

In schimbul unei mari sume de bani, ducele a vandut-o englezilor care au intemnitat-o la Rouen, iar dupa un an de inchisoare au acuzat-o de vrajitorie si au adus-o in fata justitiei. Judecata a fost scurta, iar sentinta ferma: va fi arsa pe rug, fara drept de apel.

Soldatii englezi au ridicat rugul in piata mare din Rouen, unde pedeapsa a fost executata, in ziua de 30 mai 1431. Chiar daca legenda atat de complicata nu concorda perfect cu faptele istorice, Franta a considerat-o totdeauna ca un erou national si, dupa aproape o jumatate de mileniu, a fost beatificata in 1909 si canonizata in 1920.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus