Stiri de ultima ora

VIDEO Se schimbă Moldova: Oamenii lui Vladimir Plahotniuc îi invită pe socialişti şi pe liderii Blocului ACUM la dialog

VIDEO Se schimbă Moldova: Oamenii lui Vladimir Plahotniuc îi invită pe socialişti şi pe liderii Blocului ACUM la dialog
Actualitate
Pe de o parte Curtea Constituţională spune că parlamentul e dizolvat, sunt convocate şi alegeri anticipate în septembrie, pe de altă parte vedem deputaţi ce insistă pe anumite acţiuni. Toate aceste acţiuni sunt periculoase. Pentru funcţionarii statului, decizia Curţii este lege şi dacă nu o îndeplinesc sunt sancţionaţi , a explicat el.

Ne plac aceste decizii sau nu, dar singura autoritate în ţara noastră este Curtea Constituţională. Pe parcursul istoriei noi am avut multe decizii ale CC care au fost contestate de politicieni sau societate. (...) Deciziile Curţii nu pot fi revizuite, nu pot fi anulate, iar din acest motiv suntem în blocaj juridic , a subliniat fostul preşedinte al legislativului moldovean.

Chemăm grupurile parlamentare la dialog pentru a depăşi această situaţie şi pentru a ieşi din acest blocaj. Facem o invitaţie azi partidelor parlamentare, în special PSRM şi Blocului ACUM. Nu e vorba de lideri, pentru ca să nu fie prea multe emoţii. PD a desemnat o echipă condusă de (vicepreşedintele formaţiunii) Vladimir Cebotari. Doar prin comunicare, doar prin dialog putem găsi soluţii politice, care să ne ducă la stabilitate şi, cel mai important, să nu permitem escaladarea situaţiei , a declarat Andrian Candu.

Cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate. Cetăţenii trebuie să decidă cine va fi la putere şi cine în opoziţie , a afirmat el, adăugând că democraţii s-au întâlnit astăzi cu ambasadorii UE la Chişinău şi le-au comunicat despre situaţia din republică din punctul lor de vedere.

Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM au venit cu o poziţie comună în legătura cu invitaţia Partidului Democrat la un dialog politic în vederea depăşirii crizei politice.

"Aşteptăm de la Partidul Democrat să elibereze instituţiile de stat. Să retragă de acolo toţi sportivii, astfel ca Guvernul să poată intra în instituţii, miniştrii să poată ajunge în instituţii. Instituţiile să devină funcţionale pe deplin, iar fracţiunea PD din opoziţia parlamentară să revină în Parlamentul legitim la muncă", a declarat deputatul PAS, Igor Grosu, în prezenţa vicepreşedintelui PPDA, Alexandru Slusari, şi secretarului PSRM, Ion Ceban.

Andrian Candu afirmase la conferinţa de presă că a luat măsuri de securizare a instituţiilor publice pentru a evita apariţia omuleţilor verzi . "În contextul unei crize politice, sistemele de stat sunt vulnerabile. Noi nu vrem să ne trezim cu "omuleţii verzi" pe stradă. Nu ştiţi ce înseamnă "omuleţii verzi"? Uitaţi-vă la exemplul Crimeii", a spus el.

În aceeaşi conferinţă de presă, Andrian Candu a îndemnat presa să nu interpreteze după propriul plac declaraţiile partenerilor Republicii Moldova cu privire la criza politică de la Chişinău. El a atras atenţia că nici UE, nici SUA nu au declarat că recunosc guvernul Maiei Sandu , relatează portalul Deschide.md.

Potrivit publicaţiei citate, vicepreşedintele PD susţine că mass-media care interpretează luările de poziţie din partea occidentalilor ca fiind o recunoaşterea a majorităţii ACUM-PSRM nu fac decât să distribuie ştiri false.

La ora actuală, Republica Moldova trece printr-o situaţie de dualitate a puterii: un guvern interimar condus de Pavel Filip şi un guvern ales de noua majoritate parlamentară (PSRM plus ACUM), condus de Maia Sandu.

Întrucât Igor Dodon a refuzat să se conformeze deciziei Curţii, prerogativele acestuia au fost suspendate, iar preşedintele interimar Pavel Filip a dizolvat parlamentul şi a anunţat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

De cealaltă parte, Blocul ACUM şi socialiştii lui Igor Dodon au format o coaliţie majoritară, au votat-o pe lidera socialiştilor, Zinaida Grecianîi, în funcţia de preşedinte al parlamentului şi au învestit noul executiv cu Maia Sandu la conducerea acestuia.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus