Stiri de ultima ora

Tensiunile cresc între Rusia și SUA, după sancțiuni impuse de ambele părți. Moscova reclamă „acțiuni neprietenoase”

Tensiunile cresc între Rusia și SUA, după sancțiuni impuse de ambele părți. Moscova reclamă „acțiuni neprietenoase”
Actualitate
Kremlinul a acuzat Washingtonul vineri de alimentarea tensiunii cu "acţiuni neprietenoase" după ce ambasada SUA la Moscova a anunţat că reduce personalul şi opreşte procesarea vizelor pentru majoritatea ruşilor, relatează Reuters.

Ambasada a declarat că reduce personalul consular cu 75% şi că începând cu 12 mai, va înceta procesarea vizelor non-imigranţi pentru călătorii nediplomatice după ce o nouă lege rusă a impus limite privind numărul de angajaţi locali ce pot lucra în misiunile diplomatice străine. Aceasta înseamnă că ruşii care nu sunt diplomaţi sau solicitanţi de Carte Verde nu vor mai putea aplica în interiorul propriei ţări pentru vize pentru a vizita Statele Unite pentru turism şi alte scopuri. În schimb, ei vor trebui să le solicite în ţări terţe dacă au nevoie. Ministerul de Externe rus a subliniat că consulatele ruse din Statele Unite încă emit vize în termen de 10 zile în ciuda faptului că şi ele au suferit reduceri diplomatice şi a declarat că nimic nu poate împiedica Washingtonul să completeze personalul aducând cetăţeni americani. Potrivit ministerului, cota personalului diplomatic american în Rusia este de 455, dar că sunt doar 280 de angajaţi acreditaţi, ceea ce acordă Washingtonului spaţiu suficient pentru a completa numărul personalului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că decizia ambasadei ar avea un impact practic redus deoarece, a explicat el, ruşii "s-au luptat deja" pentru a obţine vize americane. "Ştiţi, aici trebuie să ne uităm la cauza principală a situaţiei tensionate care se dezvoltă în relaţiile noastre bilaterale", a declarat Peskov reporterilor. "Dacă dezlegăm nodul paşilor neprietenoşi în direcţie opusă, devine evident că precursorul tuturor acestor lucruri este acţiunea neprietenoasă a Statelor Unite", a adăugat el. El a notat că Rusia "se aştepta la mai bine" în primele 100 de zile ale preşedinţiei lui Joe Biden. El a salutat acţiunile de extindere a tratatului asupra armelor nucleare New START. "Dar acest bagaj pozitiv este încă mic în comparaţie cu încărcătura de negativitate pe care am acumulat-o peste aceste 100 de zile. Din păcate, aceasta predomină", a spus el. Relaţiie dintre Moscova şi Washington, ajunse la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, s-au înrăutăţit mai mult după ce Biden a declarat că el crede că preşedintele Vladimir Putin este "un ucigaş". Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei în această lună pentru presupuse activităţi maligne, inclusiv interferenţe în alegerile americane de anul trecut, piraterie informatică şi "intimidarea" Ucrainei vecine.

Moscova a ripostat cu sancţiuni împotriva Statelor Unite şi a respins criticile Washingtonului cu privire la modul în care îl tratează pe criticul Kremlinului aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi.

Diplomaţia germană: Sancţiunile impuse de Rusia contribuie la tensionarea relaţiilor

  Ministerul de Externe german a denunţat vineri seară sancţiunile impuse de Rusia împotriva unor înalţi oficiali ai Uniunii Europene, între care un magistrat german, apreciind că acestea contribuie inutil la încordarea relaţiilor cu Rusia , relatează AFP. Guvernul (german) respinge în termenii cei mai clari interdicţiile de intrare în Rusia impuse în cazul a opt oficiali din Uniunea Europeană şi din diferite state membre ale UE, între care procurorul general din Berlin , a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat. Rusia a anunţat vineri sancţiuni împotriva a opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European, ca represalii după cele instituite de UE în martie, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident, notează AFP. "Uniunea Europeană îşi continuă politica de măsuri restrictive unilaterale ilegale ce vizează cetăţeni şi organizaţii ruse", a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat, precizând că opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European David Maria Sassoli şi procurorul Berlinului Jorg Raupach, au interdicţie de a intra în Rusia  
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus