Stiri de ultima ora

Specialiștii dau soluția BOMBĂ pentru EXPANSIUNEA pieței de capital: statul TREBUIE să vândă acțiunile pe care le are la companii naționale

Specialiștii dau soluția BOMBĂ pentru EXPANSIUNEA pieței de capital: statul TREBUIE să vândă acțiunile pe care le are la companii naționale
Actualitate
Abrogarea prevederilor Legii 173/2020 prin care se interzice vânzarea de acţiuni pe care stat ul le deţine la companii şi societăţi naţionale, pe o perioadă de doi ani, poate conduce la dezvoltarea pieţei de capital, consideră reprezentanţii Asociaţiilor CFA România şi AAFBR.

Alexandra Smedoiu, preşedintele Asociaţiei CFA România, a explicat că listarea companiilor de stat nu presupune renunţarea la controlul statului, având în vedere faptul că pot fi listate pachete minoritare, de 10%-20%.

"Listarea companiilor de stat nu presupune renunţarea la controlul statului, având în vedere faptul că pot fi listate pachete minoritare, de 10%-20%. Este în interesul statului să aibă o referinţă reală a valorii companiilor pe care le deţine, în calitatea sa de administrator al avuţiei publice, el fiind primul beneficiar din dezvoltarea ulterioară a companiei. O creştere a eficienţei şi productivităţii se traduce în încredere crescută în sectorul public, capacitate superioară de dezvoltare şi finanţare pentru proiecte importante pentru România, contribuţii suplimentare prin dividende şi taxe plătite către stat", a precizat Smedoiu.

La rândul său, Daniela Ropotă, preşedinte AAFBR, a arătat că performanţa unui stat este corelată cu dezvoltarea pieţei de capital care poate asigura finanţarea pe termen lung a companiilor şi antreprenorilor locali.

"În general, performanţa economiei unui stat este corelată cu dezvoltarea pieţei de capital care poate asigura finanţarea pe termen lung a companiilor şi antreprenorilor locali. Totodată, o piaţă de capital solidă ajută şi la dezvoltarea industriilor conexe cum sunt fondurile de pensii, fondurile de investiţii, companii de intermediere etc., acestea contribuind la dezvoltarea economică şi bunăstarea ţării", a subliniat preşedintele AAFBR.

Potrivit comunicatului citat, Asociaţia CFA România şi Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) susţin demersurile de dezvoltare a pieţei de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanţare a companiilor. Piaţa de capital poate atrage investitori care să ofere finanţare, în condiţii de lichiditate. Companiile listate vor atrage la rândul lor investitorii, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung, inclusiv pentru populaţie.

"Listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu ar atinge nevoia de protejare a intereselor naţionale în activitatea economică, ci dimpotrivă, ar oferi un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România. România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular, sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice", se mai arată în comunicat.

Asociaţia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA Romania are peste 230 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst. Obiectivul principal al asociaţiei este de a sprijini dezvoltarea pieţei financiare, de a implementa excelenţa profesională şi etica în sectorul financiar românesc.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), înfiinţată în anul 2008, reuneşte în prezent peste 100 de membri activi, analişti şi manageri din diverse ramuri ale spectrului financiar: macroeconomie, strategie, sector bancar, analiză financiară, investiţii, asigurări, piaţă de capital, comunicare financiară şi relaţii cu investitorii etc. AAFBR este membră a EFFAS (The European Federation of Financial Analysts Societies), o federaţie ce cuprinde 25 de societăţi naţionale din domeniul investiţiilor din Europa şi a ACCIA (Association of Certified Internaţional Investment Analysts), o organizaţie de tip umbrela înfiinţată în anul 2000 pentru asociaţiile naţionale şi regionale de profesionişti în domeniul investiţiilor.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus