Stiri de ultima ora

Sfinţii Constantin şi Elena. Peste un milion 700 de mii de români îşi sărbătoresc ziua numelui

Sfinţii Constantin şi Elena. Peste un milion 700 de mii de români îşi sărbătoresc ziua numelui
Actualitate
În ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasă deasupra soarelui pe care scria "prin acest semn vei birui". Noaptea, în somn, Hristos i-a cerut să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaţilor. Constantin a ascultat porunca din vis şi l-a biruit pe Maxenţiu.

Cea mai mare realizare a împaratului a fost Edictul de la Milano, în 313, prin care creştinismul a fost recunoscut de stat. Constantin a scutit Biserica de impozite, i-a acordat dreptul de a primi donaţii şi le-a dat episcopilor dreptul să-i judece pe cei ce nu doreau să fie judecaţi după legile statului. A eliminat din legile penale pedepsele contrare spiritului creştinismului: răstignirea, zdrobirea picioarelor sau arderea cu fierul roşu.

În anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus a divorţat de imparateasa Elena, care a trăit departe de atenţia publică, dar aproape de fiul ei. Elena a descoperit crucea pe care a fost răstignit Hristos pe dealul Golgotei şi a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret ţi multe alte locaşuri sfinte.

Peste un milion 700 de mii de romîni îşi sărbătoresc astazi ziua numelui. De ziua Sfintilor Constantin şi Elena, agricultorii nu lucrează. Se spune că, dacă se plantează porumb, ovaz şi mei după Constantin şi Elena, cerealele se vor usca. Viticultorii mai cred că, dacă lucrează în vie de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, graurii le vor manca recolta. Ciobanii stabilesc în ziua de Constantin şi Elena cine le va fi şef şi unde îşi vor amplasa stanele

Pastorii fac un foc mare prin care trec oile, pentru a le feri de pericole, cât timp vor fi în stană. Femeile stropesc gospodăriile cu agheasma şi dau cu tămâie.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus