Stiri de ultima ora

Schimbările climatice afectează România - Haite de şacali atacă gospodăriile din Dobrogea

Schimbările climatice afectează România - Haite de şacali atacă gospodăriile din Dobrogea
Actualitate
Schimbările climatice dau peste cap ecosistemele din România! Şacalii se înmulţesc alarmant în Dobrogea, regiune ameninţată de deşertificare. În Delta Dunării, specia originară din Asia a decimat deja populaţiile de căprioare, fazani şi mistreţi. Şacalii au început să atace şi animalele din gospodării şi se apropie tot mai mult de oameni şi în alte zone ale ţării potrivit Observator.tv

La sudul graniţei cu Ucraina, pe malul Dunării, în comuna tulceană Ceatalchioi, sute de oameni trăiesc cu spaima şacalilor. În căutarea hranei, animalele atacă în haită chiar şi în gospodării.

Din cauza vânării excesive, din zonă au dispărut lupii, singurii prădători naturali ai acestui mamifer carnivor. Astfel a dispărut şi o verigă din lanţul trofic. Fără vreo ameninţare, şacalii s-au înmulţit alarmant. O singură femela face până la opt pui.

În special iarna, când în păduri mâncarea e mai puţină, nimic nu stă în calea şacalilor care vin în sate.

Animalele de pradă nu doar că se înmulţesc îngrijorător, dar, în căutarea hranei, îşi extind şi teritoriile. Iar vara indiană din ultimii ani le oferă şi mediul ideal. În România, clima pare să se schimbe de la un an la altul din temperat-continentală în tropicală.

Originar din India, şacalul a ajuns în Europa prin Iran și Turcia. Mii de exemplare au populat zone din Grecia, Bulgaria, Albania, iar apoi şi din România.

În ultimii trei ani, prezenţa lor a fost semnalată şi în Prahova şi în Dâmboviţa, la doar câţiva kilometri de Târgovişte.

La nivel naţional, se preconiza, în 2012, că sunt puţin sub 5.500 de exemplare. Până acum doi ani, au fost vânaţi aproape 15 mii de şacali. Şi totuşi, în 2017, populaţia a fost estimată la aproape 20 de mii de exemplare.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus