Stiri de ultima ora

Rusia cere eliberarea a doi jurnalişti deţinuţi de către Kiev

Rusia cere eliberarea a doi jurnalişti deţinuţi de către Kiev
Actualitate
"Cerem ca Kievul să adopte imediat măsuri în vederea eliberării acestor cetăţeni ruşi, fără condiţii", subliniază, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe.

Ministerul a îndemnat totodată autorităţile ucrainene să "înceteze acţiunile ilegale faţă de jurnalişti ruşi şi să asigure condiţii ca activitatea lor profesională să se desfăşoare în securitate".

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a ordonat ca "toate măsurile juridice"să fie adoptate pentru asigurarea eliberării celor doi bărbaţi.

Cei doi jurnalişti lucrau pentru postul rus Zvezda (Stea), aparţinând Ministerului rus al Apărării, care difuzează programe patriotice.

Conducerea postului a anunţat că cei doi au fost încătuşaţi şi interogaţi vineri, la un punct de control, în apropiere de bastionul separatist Slaviansk, după care au fost urcaţi la bordul unui elicopter.

Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă că jurnaliştii erau "suspectaţi că au cules informaţii" despre punctul de control şi că i-a predat Serviciilor ucrainene de Securitate (SBU).

Potrivit Gărzii Naţionale, cei doi deţineau acreditări de presă emise de "republica" autoproclamată de la Doneţk.

În mai, doi jurnalişti ruşi de la site-ul Life News au fost arestaţi în aceeaşi regiune şi au fost deţinuţi de către forţele ucrainene, care-i acuzau că transportă rachete antiaeriene la bordul vehicului în care se aflau.

Cei doi au fost eliberaţi după o săptămână, în urma intervenţiei preşedintelui cecen Ramzan Kadîrov. Kremlinul i-a decorat pe cei doi jurnalişti pentru curaj.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus