Stiri de ultima ora

Robert Negoiță prezintă vocile răutăcioase din București: interese ECONOMICE în spatele lui Nicușor Dan pentru suspendarea PUZ-urilor

Robert Negoiță prezintă  vocile răutăcioase  din București: interese ECONOMICE în spatele lui Nicușor Dan pentru suspendarea PUZ-urilor
Actualitate
Suspendarea PUZ-urilor în cinci sectoare din București de către Primăria Capitalei naște un adevărat scandal. După reacția virulentă avută de primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone ( mai multe aici ), acum e rândul lui Robert Negoiță să-l atace pe Nicușor Dan .

Negoiță, primar în sectorul 3, îi cere lui Nicușor Dan să organizeze o dezbatere amplă printre primăriile de sector astfel încât locuitorii din capitală să nu fie afectați de noile reglementări. Ba mai mult, Negoiță susține că unele persoane din oraș vorbesc de interesele financiare din spatele unei astfel de mutări: cei care vor să construiască ar trebui, conform acestuia, să „meargă cu jalba în proțap fix la Primăria Capitalei.”

Robert Negoiță: „PUG, PUZ, PUD, la prima vedere niște simple abrevieri, folosite parcă special așa, ca publicul larg să nu mai înțeleagă nimic. Este o temă atât de complexă încât mi-am propus ca de data aceasta să vă scriu despre ea cât mai pe înțelesul tuturor. Astfel încât să ne fie clar de ce un subiect atât de important pentru viața tuturor celor care trăiesc în București este abordat de actualul primar al Capitalei cât mai pe șest, cât mai departe de orice dezbatere publică, în ideea că poate oamenii nu înțeleg implicațiile și, sub umbrela generoasă și falsă a salvării spațiului verde, să poată da o lovitură mortală Bucureștiului

Spun pe șest pentru că este absolut anormal ca o astfel de inițiativă, care va bloca ani de zile dezvoltarea Capitalei, să fie întreprinsă fără o minimă dezbatere publică, fără un minim dialog măcar cu colegii, primarii de sectoare, ale căror comunități vor fi în mod direct afectate. Ori, actualul primar general strecoară o astfel de propunere pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București și vrea ca în câteva zile să antameze viitorul Capitalei pe mulți ani de aici încolo.

Ca să înțelegem cu toții despre ce este vorba, trebuie spus din capul locului că aceste PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), pe care sectoarele le-au aprobat în ultimii ani, există dintr-un singur motiv: pentru că Primăria Generală nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să-și facă treaba, indiferent de numele primarului general. Adică să fie în stare să elaboreze și să adopte un PUG (Plan Urbanistic General) unitar, așa cum ar fi fost normal. Există unul, doar că are 20 de ani….

Evident, aceste PUZ-uri realizate de specialiștii în arhitectură și urbanism, la solicitarea sectoarelor, cu zeci de avize de la zeci de instituții, și aprobate final în Consiliul General al Municipiului București, nu sunt perfecte. Nimic nu poate fi perfect. Dar ele există, sunt rezultatul, cum spuneam, al muncii specialiștilor- cel al S3 a fost întocmit de Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"- și al dezbaterilor publice, și permit dezvoltarea adecvată, realistă și coerentă din punct de vedere urbanistic a orașului, atrag investiții, generează locuri de muncă, taxe și impozite, într-un cuvânt prosperitate specifică mediului urban civilizat.

Ori, să vrei să anulezi tot ce există și să nu pui nimic în locul lor, mi se pare… noaptea minții. Oameni mult mai inteligenți decât noi au statuat că întotdeauna lipsa unei decizii este mai proastă decât orice decizie ai lua, indiferent de imperfecțiunea ei.

Înțelegeam demersul actualului primar general dacă în paralel cu anularea PUZ-urilor de sectoare ar fi avut pregătit, la următorul punct pe ordinea de zi în Consiliul General, PUG-ul, unul nou, nu cel de acum 20 de ani, astfel încât să pui ceva în loc, să nu lași gol și să ne arunci zeci de ani în urmă.

Dar nu, actualul primar general vrea să blocheze totul vreme de câțiva ani buni de aici încolo.

Care e interesul? Cel clamat public este, vezi Doamne, salvarea spațiilor verzi… O idee generoasă folosită abuziv pentru a masca o crimă comisă împotriva dezvoltării capitalei țării… Să luăm exemplul punctual al Sectorului 3. Actualul PUZ a fost contestat în instanță pe anumite zone și până la un verdict definitiv si irevocabil, oricum nu se poate autoriza sau construi ceva în aceste zone. Și sunt convins că aceeași situație e și în celelalte sectoare. Să nu mai spun că tot prin actualul PUZ, blocam construcțiile pe care PUG-ul le permitea în Parcul IOR, de exemplu. Sau în Brâncuși. Deci argumentul ăsta generos și vast nu stă în picioare …

Dar care să fie logica atunci?

Există voci răutăcioase, care vorbesc pe la toate colțurile acestui oraș, dacă înțelegeți metafora, că de fapt sub umbrela generoasă a salvării spațiului verde s-ar ascunde niște interese mult mai pământești și foarte… financiare. Pe scurt, desființarea PUZ-urilor de sectoare va atrage după sine câțiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală, o să meargă cu jalba în proțap fix la…. Primăria Capitalei.

Pai ăsta să fie noul mod de a face politică în România?!… E nevoie de vaci de muls? Sincer, nu vreau să cred aceste bârfe de oraș și sper că acest demers inițiat de primarul general să nu fie aprobat, pentru a nu alimenta și mai mult și pentru a nu da forță acestor… bârfe bulevardiere.

Nu pot să înțeleg totuși graba și felul în care se încearcă acest demers, cât mai ascuns, cât mai departe de ochii opiniei publice, cât mai ferit de o dezbatere.

Atenție, aici vorbim despre un demers cu un puternic impact social și economic pentru întreaga Capitală. Un demers care blochează pentru ani buni dezvoltarea orașului.

Și, pentru a va argumenta în acest sens, revin cu un exemplu tot din Sectorul 3. Lucrăm de aproape doi ani de zile pentru finalizarea documentațiilor de autorizare pentru lucrări de infrastructură vitale pentru locuitorii celui mai mare sector din București, dar și pentru cei care tranzitează pe aici. Vorbim despre poduri, pasaje, pasarele, toate menite să crească nivelul de mobilitate în Capitală. Acum, când suntem la final, vine primarul general și anulează totul, nu pune nimic în loc și ne invită să ne luăm costumele de vaci de muls și să mergem cu jalba în proțap la ușile Primăriei Generale preț de câțiva ani pentru a o lua de la capăt. Dar anii ăștia pierduți cine îi mai dă înapoi bucureștenilor?

Îi cer public primarului general al capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General, să pună mâna la treaba și să reușească să realizeze cât mai repede un PUG actual pentru Capitală, și abia atunci, când are ce să pună în loc, să desființeze ce o vrea.

Îl invit, în egală măsură, dacă într-adevăr demersul său este unul bine intenționat și de bună credință, ca, prin funcția ce i-a fost incredințată de bucureșteni, să inițieze o dezbatere amplă, cu toate primăriile de sector, ca să discutăm punctual despre eventualele zone ce ridică probleme și pentru care putem găsi împreună cele mai bune soluții, până la redactarea și aprobarea unui PUG.

Altfel, da, e ușor să distrugi când nu ai construit niciodată nimic… Și îi reamintesc că atunci când venise la sediul PS3 la dezbaterea pentru PUZ- da, noi am făcut dezbateri și cu specialiștii, și cu cetățenii- nici nu știa despre ce zone vorbește. Îi reamintesc că oamenii care locuiau în case construite de ani de zile în zone unde dânsul spunea că nu există nimic, îi arătau poze cu locuințele lor… și îl invitau să o ia la picior prin oraș, să vadă de ce era nevoie de a reglementa urbanistic străzile. Atunci nu era primar general, dar acum e, poate și coboară în teren…
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus