Stiri de ultima ora

Revoluție la ANAF! De azi poprirea pe conturi va dura doar o oră!

Revoluție la ANAF! De azi poprirea pe conturi va dura doar o oră!
Actualitate
Coșmarul românilor care pentru o simplă datorie la ANAF rămâneau cu toți banii din cont blocați o perioadă lungă de timp s-a sfârșit. De astăzi intră în vigoare ordonanța de urgență care obligă ANAF să deblocheze contul în cel mult o oră după ce datoria a fost recuperată.

OG nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/205 privind Codul de procedură fiscală cuprinde mai multe modificări la regimul popririlor şi a apărut vineri în Monitorul Oficial nr. 68, urmând să se aplice de luni, conform adevărul.ro.

„Este o măsură de care toată lumea în România avea nevoie. Ştiţi foarte bine până acum cât de complicat era de fiecare dată când cineva avea o problemă, erau conturile poprite şi trebuia să mergi la fiecare bancă cu dovada că ai făcut plata către ANAF . Acesta este un prim pas cu o soluţie dezvoltată intern la Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF . Urmează o updatare a acestei soluţii în perioada următoare, cu sistemul bancar, ca să fie cât mai prietenoasă cu utilizatorii”, a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern, conform sursei citate.

Acesta a explicat modalitatea prin care ANAF își va recupera datoria.

„Cât mai repede înseamnă aproape imediat. Există un algoritm care ordonează conturile în funcţie de sumele din conturi şi apoi se face poprirea în funcţie de suma din conturi şi se opreşte după ce s-a îndestulat, s-a luat toată suma. Apoi toate conturile sunt eliberate. Mai puţin de câteva ore, se poate face instant, înţeleg că sistemul poate să lucreze aproape instant, deci nu o să existe 24 de ore sau nici măcar o oră. În cel mult 24 o face, şi azi. Modul electronic e să o facem în cel mult o oră. Va fi notificată şi banca şi angajatorul”, a explicat Cîţu.

Băncile vor fi cele care trebuie să ofere informații despre suma disponibilă în cont și să se asigure că plata datoriilor a fost efectuată integral înainte ca proprietarul contului să facă retrageri sau alte plăți.  
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus