Stiri de ultima ora

REPORTAJ Istoricul Marius Oprea: "Triungiul morţii" din Caransebeş

REPORTAJ Istoricul Marius Oprea: Triungiul morţii din Caransebeş
Actualitate
În noaptea de 12 spre 13 ianuarie 1949, un grup de 13 partizani bănăţeni conduşi de Spiru Blănaru a atacat postul de jandarmi Teregova, de unde au eliberat alţi doi partizani. A fost primul atac de o asemenea amploare împotriva autorităţilor comuniste.

REPORTAJ Istoricul Marius Oprea: "Triungiul morţii" din Caransebeş

Replica dură a venit a doua zi, într-o şedinţă operativă la nivelul conducerii Securităţii. S-a dispus un plan amplu de măsuri, vizînd concentrarea unui dispozitiv format din ofiţeri şi trupe ale Janadrmeriei în zonă, sub coordonarea generalului Ion Băjenaru, comandantul Jandarmeriei din Zona IV Banat, a colonelului Coloman Ambruş, şeful Direcţiei Regionale de Securitate Timişoara şi a maiorului Aurel Moiş, comandantul Securităţii din Caransebeş, unde s-a dispus şi centrul de comandă al dispozitivului care încercuise întreaga zonă.

Curînd, oraşul a devenit o zonă militarizată, sub controlul Securităţii. În centrul oraşului, Liceul de fete ”Regina Elena” a fost închis şi evacuat, iar în clădirea acestuia din apropierea penitenciarului, s-a instalat Comandamentul Unic Caransebeş, iar componentele acestuia (jandarmi, ulterior trupe de Securitate şi miliţieni, ofiţeri operativi şi anchetatori de Securitate) aveau ordine ferme să acţioneze unitar, atît pentru prinderea “teroriştilor”, anchetarea sutelor de arestaţi, cît şi petru evacuarea “suspecţilor” din zonă (“chiaburi sau alte elemente duşmănoase”) şi strămutarea lor. Comandamentul, situat la cîteva sute de metri atît de sediul Securităţii de pe strada Horea, cît şi clădirea Penitenciarului alcătuiau un ”triunghi al morţii”, unde au dispărut în anii care au urmat, pentru todeauna, sute de oameni din Banat.  
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus