Stiri de ultima ora

Regulile prinvind înmormântarea persoanelor răpuse de Covid-19 s-ar putea schimba

Regulile prinvind înmormântarea persoanelor răpuse de Covid-19 s-ar putea schimba
Actualitate
Regulile privind înmormântarea celor răpuși de Covid-19, s-ar putea schimba. Reprezentanții Bisericii, au cerut modificarea legii, astfel încât rudele să își poată îngropa creștinește apropiații.

Documentul se află la Ministerul Sănătății, care a promis, că în cel mai scurt timp, va veni cu o decizie. Maria Florescu a fost diagnosticată cu Covid la începutul lunii decembrie. în trei săptămâni starea i s-a agravat, iar medicii nu au mai reușit să o salveze. Familia a fost nevoită să o înmormânteze imediat după deces. Ioana Florescu, nepoată: "Nici până acum nu ne-am revenit. Adică să vezi că persoana dragă este, scuzați-mi limbajul, înmormântată ca un câine. Goală, în niște saci, cu niște formol turnat deasupra și pe urmă fără o slujbă... S-a citit, într-adevar, ceva asemănător slujbelor de la sinucigași, ceva pe marginea gropii și asta a fost tot". La fel au suferit 24.500 de familii de români care au pierdut pe cineva drag de la începutul pandemiei.

Gabriel Cazacu, preot: "Aceste rânduieli ale înmormântării, urmate de parastase și de tot ce se întâmplp, în primul rând aduc mângâiere familiilor care nu se văd singure în a traversa această perioadă grea. Este și dreptul fundamental al nostru, la credință și la respectarea demnității umane". A trecut un an de când Ministerul Sănătății a aprobat prin Ordonanță de Urgență reguli stricte pentru înhumarea celor care mor de Covid. Familiile sunt obligate să le ridice în maximum 48 de ore trupul de la morgă și să îl ducă imediat la cimitir. Decedații sunt puși în saci impermeabili dubli și pulverizați cu produse biocide pe bază de formol. Regulile s-ar putea schimba însă. Secretariatul de Stat pentru Culte a cerut insistent autorităților ca cei care mor de Covid să poată fi înmormântați după datina bisericească. Larisa Antal, corespondent Pro TV: "Clericii au cerut ca pacienții internați cu Covid să poată chema preotul la spital, pentru rugăciune, iar echipamentul de protecție să le fie asigurat gratuit. În caz de moarte, familia să poată îmbrăca decedatul, iar înmormântarea să nu mai fie făcută în cel mai scurt timp posibil, așa cum prevede acum legea, ci cu respectarea drepturilor religioase: trupul să fie depus în biserică, iar familia să poată participa la slujba de înmormântare". Vasile Ioana, preot: "O tragedie pe care o trăim de un an de zile și anume faptul că morții noștri băgați în saci, puși așa cum nu trebuie în sicrie și la buza mormântului slujba cât mai scurtă, preoții fiind și ei, la rândul lor, puși să se îmbrace în acele combinezoane". Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română:"Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea a devenit imperios necesară. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă". Cheia rămâne la Ministerul Sănătății, așa cum a declarat și premierul Florin Cîțu. Documentul așteaptă semnătura ministrului.

Florin Cîțu, premierul României: "Este blocat la Ministerul Sănătății. O să întreb să văd ce se întâmplă cu proiectul respectiv. Mâine este prelungirea stării de alertă și dacă lucrurile se schimbă între timp putem să luam și o decizie. Aștept de la Ministerul Sănătății opinia specialiștilor". Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: "Analizăm. Încă sunt riscuri mari, dar cu siguranță vor fi modificări favorabile". Noile reguli nu vor modifica însă și numărul celor care vor putea participa la ceremonia religioasă. Ca și în cazul botezului, doar 16 pesoane pot fi prezente la slujbă.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus