Stiri de ultima ora

Rareș Bogdan explică, din Parlamentul European, toate controversele certificatului verde: vor avea companiile acces la datele personale?

Rareș Bogdan explică, din Parlamentul European, toate controversele certificatului verde: vor avea companiile acces la datele personale?
Actualitate
Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre semnele de întrebare pe care unii oameni le au în privința certificatului verde. Cele mai mari îngrijorări sunt date de siguranța informațiilor personale de pe aceste certificate, asta deoarece există posibilitatea ca unele companii private să le folosească în scopuri comerciale. Rareș Bogdan susține că în acest moment în Parlamentul European se duc discuții pe trei mari subiecte.

„Austria își rezervă dreptul să facă acțiuni bilaterale cu țările Uniunii Europene sau din afara Uniunii. Noi sperăm să se întâmple asta pentru că trebuie să știe toți cetățenii. Am văzut foarte multe reacții, unii dintre ei speriați că e ultrarestrictiv sau că nu le sunt protejate datele personale... Nu este așa! Certificatul verde nu implică obligatoriu și vaccinare. Sigur că e bine și e mult mai simplu să existe persoane vaccinate, care pe baza unui QR Code să se prezinte la frontieră să poată intra într-o altă țară.

Nu, nu vor avea acces marile companii farmaceutice la aceste date. Asta e marea dezbatere. Sunt trei lucruri în discuție (n.r.: în Parlamentul European).

1.  Dacă companiile farmaceutice mari pot să aibă acces la date sau firmele de sondare a opiniei publice. Pe baza datelor adunate să poată să le folosească. Aici încă nu există o concluzie, nu se știe dacă o să fie posibil sau nu.  Părerile au fost divergente. Urmează hotărârea Consiliului, apoi a Parlamentului și, bineînțeles, implementarea prin Comisie.

E vorba de interoperabilitate. Aici e marea intenție. E un sistem dezvoltat de două companii germane. Ele ar urma să pună la cale această platformă și acolo să fie încărcate datele inclusiv din țări sau orașe. E un sistem pe care-l gestionează Comisia Europeană și este ultrasecurizat cu datele respective.

2. Un alt punct foarte important a fost legat de costul testelor. Cine nu e vaccinat sau nu a trecut prin boală atunci poate să prezinte un test PCR, iar testul să nu aibă costuri. El este destul de scump. Cel mai ieftin este undeva la 270 de lei în România, dar trece uneori de 400 de lei.  Costurile pentru aceste teste să le suporte statele în sine. Comisia nu are bani pentru asta... O parte din state refuză să plătească aceste costuri.

3. În momentul în care certificatul o să fie operabil pe teritoriul UE statele să nu poată introduce unilateral alte măsuri și să condiționeze, după modelul Olanda sau Italia de exemplu. Olanda, în afară de testul PCR, solicita și un test rapid”, a spus Rareș Bogdan la Realitatea PLUS.

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat luni Comisia Europeană, relatează AFP.

Această etapă nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor. Dar, începând cu 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiţii reale dacă sunt pregătite, a precizat purtătorul de cuvânt.

Acest certificat sanitar, denumit certificat verde digital european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta. El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus