Stiri de ultima ora

Proiect pentru ca adresele de internet să se încheie cu extensia ".vin". Multe ţări se opun

Proiect pentru ca adresele de internet să se încheie cu extensia .vin. Multe ţări se opun
Actualitate
Proiect pentru ca adresele de internet să se încheie cu extensia ".vin". Multe ţări se opun (Imagine: Shutterstock)

Organismul de reglementare a domeniilor Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) şi-a reafirmat miercuri, într-un document consultat de AFP, intenţia de a autoriza aceste noi extensii.

Documentul precizează că, după o perioadă de examinare de 60 de zile, nu au fost găsite erori în procedura care a condus la o aprobare temporară, în martie.

Icann afirmă într-un comunicat că, pe parcursul procedurii începute în 2011 şi în vederea înfiinţării unor noi nume de domenii internet, "părţile care se opun proiectului au avut posibilitatea de a-şi prezenta obiecţiile formale (...). Niciuna dintre aceste obiecţii nu a fost comunicată contra extensiilor .vin sau .wine".

Icann spune, de asemenea, că a respectat procedurile prevăzute în statutul său.

Mai multe ţări europene au protestat în mod public în ultimele luni faţă de acest proiect, la fel ca o serie de organizaţii care îi reprezintă pe producătorii de vin din Europa, dar şi din statul american California, care doresc să protejeze reputaţia unor denumiri originale, precum "Bordeaux" şi "Napa".

Viticultorii se tem, totodată, că vor fi nevoiţi să plătească pentru a-şi înregistra mărcile cu o adresă de internet care se termină în ".vin" sau ".wine", dacă vor să evite ca ele să nu fie utilizate de un impostor sau pentru a le cauza pagube.

Trei miniştri francezi au scris săptămâna trecută Comisiei Europene pentru a-i cere să refuze atribuirea extensiilor internet ".vin" şi ".wine" fără protejarea denumirilor de origine.

În schimb, Guvernul american şi-a exprimat în urmă cu câteva luni sprijinul faţă de proiect, afirmând într-o scrisoare oficială că Icann "ar fi rău intenţionat dacă ar încerca să identifice comportamente de rea credinţă în utilizarea denumirilor geografice (...) în condiţiile în care experţii din lumea întreagă nu au reuşit acest lucru de ani întregi".

Trei companii concurează pentru dreptul de a ţine registrul adreselor care se încheie cu extensia ".wine", iar Icann le-a dat termen până în ianuarie 2015 să ajungă la un compromis, altfel, în lipsa acestuia, va organiza o licitaţie.

Pentru extensia ".vin", există un singur candidat, compania americană Donuts Inc. Cu toate acestea, finalizarea procedurii ar putea dura alte câteva luni.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus