Stiri de ultima ora

Primul caz de infectare cu Covid-19 și gripă în România, detectate simultan la aceeaşi persoană

Primul caz de infectare cu Covid-19 și gripă în România, detectate simultan la aceeaşi persoană
Actualitate
Primul caz de infectare cu Covid-19 și gripă în România, detectate simultan la aceeaşi persoană

18-10-2020 09:34 Autor: Stirileprotv.ro

În spitalele din România, situaţia nu este deloc bună. Sute de români duc o luptă cruntă cu COVID-19, iar medicii fac eforturi ca să îi ţină în viaţă.

Conferențiarul doctor Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, a anunțat la Știrile Pro TV că în România a fost înregistrat primul caz de COVID-19 şi gripă, detectate simultan la aceeaşi persoană. Din păcate, a subliniat medicul, în țara noastră nu există suficiente doze de vaccin antigripal, astfel că vaccinarea ar trebui făcută în special la gripele sociale care sunt expuse la un risc ridicat de infectare. ”A fost raportat la nivelul țării primul pacient cu Covid, la care s-a confirmat și infecția Covid și infecția cu virusul gripal. Vaccinarea antigripală trebuie să o facem cei care sunt expuși la risc, cei care au comorbidități. Ceilalți, putem doar să ne ... nu există vaccin pentru întreaga populație, deci în această situație trebuie să vedem cum ne protejăm, încercând să evităm contactul cu pacienți care ar putea să fie infectați.” - a declarat doctor Milena Man la Știrile Pro TV.

Pro TV

  Foarte dificil în această perioadă de pandemie este faptul că nu putem deosebi simptomele de gripă de cele care ar putea indica infectarea cu Covid-19. ”Pe scurt, nu putem să le deosebim unele de altele. Atât gripa, cât și infecția cu Covid pot să arate la fel. Infecția cu Covid, suplimentar, poate să fie asimptomatică. Din păcate s-a înregistrat și primul caz care avea, nu în Cluj, avea amândouă infecții. Deci nu le putem deosebi, în momentul în care suntem asimptomatici, trebuie să ne izolăm, să purtăm mască, să păstrăm distanțarea socială inclusiv în casă, dacă avem simptome sau am fost contacți cu pacienți Covid.” - a mai spus medicul primar pneumolog de la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca.

Peste 500.000 de doze gratuite de vaccin împotriva gripei vor ajunge la medicii de familie

  De luni, 500.000 de doze gratuite de vaccin împotriva gripei vor pleca din depozite către medicii de familie din România. Evident că întocmirea hârtiilor şi transferul în sine vor dura câteva zile. Abia după aceea, doctorii îi vor chema la imunizare pe pacienţii cu risc mare de complicaţii. Este o veste mult aşteptată. Cele trei noi tupini ale gripei izolate pentru sezonul acesta pot invada organismul simultan cu Sars-Cov-2.

Vaccinul împotriva gripei nu se găseşte acum nici cu bani, în farmacii. Reprezentanţii importatorilor spun că România a fost, pentru fabricanţi, o piaţă inconstantă în ultimii ani. Acum, cererile sunt uriaşe din toate statele, dar, pentru producători, noi nu suntem o prioritate. Gripa permite coinfecții cu Sars-Cov-2. Au fost deja cazuri în Asia, inclusiv la copii. S-a observat că severitatea simptomelor creşte, pentru că ambele sunt virusuri respiratorii şi atacă simultan sistemul imunitar.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus