Stiri de ultima ora

Primăvara de la Chișinău. Maia Sandu a câștigat marea bătălie, dar războiul continuă | Romania Libera

Primăvara de la Chișinău. Maia Sandu a câștigat marea bătălie, dar războiul continuă | Romania Libera
Actualitate
Primăvara de la Chișinău. Maia Sandu a câștigat marea bătălie, dar războiul continuă

Maia Sandu, speranța pro-europeană a cetățenilor Republicii Moldova, a câștigat marea bătălie pentru alegerile prezidențiale, dar războiul încă nu s-a încheiat.

16.11.2020 - 23:55

Datele oficiale arată că Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al Republicii Moldova, după ce l-a întrecut pe Igor Dodon atât în primul cât și în cel de-al doilea tur al alegerilor. Duminică, în turul decisiv, candidata pro-europeană a obținut 943.486 de voturi, adică 57,75 la sută din totalul celor 1.633.625 de voturi valabil exprimate. Igor Dodon a avut și el, în turul al doilea, 42,25 la sută din voturi. Aceste două procente ilustrează în mod plauzibil opțiunile politice tradiționale din Republica Moldova, în care sub 55 la sută dintre locuitori se declară a fi români – iar restul sunt fie rusofoni, fie naționaliști moldoveni.

Cunoscând bine această situație, Maia Sandu (48 de ani) a rostit, ieri, primul ei discurs din funcția de președinte ales, vorbind alternativ în două limbi - română și rusă și subliniind că "solidaritatea şi unitatea moldovenilor au uimit o lume întreagă".

Ca priorități interne, Maia Sandu a vorbit despre stoparea furtului banilor publici și despre combaterea corupției, iar ca priorități externe a enumerat necesitatea bunelor relații cu România, cu Ucraina, cu Uniunea Europeană și cu Rusia (în această ordine).

"Încrederea acordată mă onorează şi mă motivează să continuăm pe calea reformării clasei politice. Mandatul de preşedinte pentru mine nu este un premiu sau un privilegiu. Este o mare responsabilitate. Înţeleg că urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituţiile statului, dar puterea adevărată e cea oferită de popor. Votul oamenilor dă puterea adevărată necesară pentru a schimba lucrurile şi sunt multe lucruri pentru a fi schimbate", a avertizat președintele ales, Maia Sandu.

Una dintre marile probleme ale noului șef al statului va fi aceea că grupul parlamentar cel mai numeros este cel al Partidului Socialiștilor – care l-a susținut în alegeri pe Igor Dodon. Următoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova sunt programate abia în anul 2023. Există și varianta unor alegeri anticipate dar, la Chișinău, ea nu este deocamdată evocată.

“Rezultatul obținut de doamna Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve”
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus