Stiri de ultima ora

PPE susține propunerea lui Siegfried Mureșan privind crearea Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirus, în valoare de 50 mld euro | B1.ro

PPE susține propunerea lui Siegfried Mureșan privind crearea Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirus, în valoare de 50 mld euro | B1.ro
Actualitate
Acasa › Ştiri › Eveniment › PPE susține propunerea lui Siegfried Mureșan privind crearea Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirusului, în valoare de 50 mld euro

PPE susține propunerea lui Siegfried Mureșan privind crearea Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirusului, în valoare de 50 mld euro

Un articol de: George Lupu - 07 Apr 2020, 16:58

Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, grupul PPE , a decis să susțină și să promoveze proiectul de sprijin financiar în contextul pandemiei de Covid-19, propus de europealamentarul  Siegfried Mureșan. Acesta vizează crearea Fondului European de Solidaritate împotriva Coronavirus în valoare de 50 de miliarde de euro.

Acest Fond este structurat pe doi piloni: primul, în valoare de 20 de miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile  este menit să vină în sprijinul statelor care luptă cu noul coronavirus prin compensarea cheltuielilor făcute de guvernele europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19 .

Aici sunt incluse cheltuielile cu sistemele medicale și de urgență. Astfel, o parte din cheltuielile pe care le face fiecare țară în aceste zile de criză în domeniul medical și sanitar vor putea fi decontate.

Al doilea pilon se referă  la o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro, împrumutați de Comisia Europeană guvernelor membre UE . Banii urmează să fie folosiți de statele naționale pentru a face  investiții în sistemul medical, în dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească.

Deocamdată această propunere se află în stadiul de proiect. Aceasta urmează sp fie negociată de Grupul PPE în Parlamentul European și, ulterior, cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană pentru a face parte din viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.

Sprijinul dat de Comisia Europeană statelor lovite de COVID-19

Nu mai puțin de 37 de miliarde de euro au fost alocate de către Comisia Europeană Inițiativei pentru investiții în răspunsul la  coronavirus . Din acești bani se vor sprijini sistemele de sănătate, întreprinderile mici și mijlocii și piața forței de muncă.

Potrivit europarlamentarului Cristian Bușoi,   președintelui Comisiei ITRE din Parlamentul European, 28 de miliarde de euro vin sub formă de fonduri structurale din pachetele financiare naționale pentru 2014-2020, care nu sunt încă alocate proiectelor, și devin astfel eligibile pentru răspunsul la criză .

O altă parte din această sumă, 8 miliarde de euro, sunt prefinanțările din fondururile structurale neutilizate de statele și care nu vor fi restituite UE .

În ceea ce privește România, aceasta are la dispoziție fonduri în valoare de 3,1 miliarde de euro.  La această sumă se adaugă până la 800 milioane euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, folosit în cazul catastrofelor naturale majore.

Măsuri adoptate de Guvernul României cu ajutorul fondurilor europene

În România, , vor fi finanțate cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat la finalul ședinței de guvern cinci măsuri de sprijin luate de Guvernul României, în contextul pandemiei de coronavirus, cu ajutorul fondurilor europene.

Prima măsură vizează achiziționarea echipamentelor medicale și de protecție medicală, urmând să fie decontate cheltuieli de 350 de milioane de euro cu ajutorul fondurilor europene.

De asemenea, ministrul a anunțat că cei care se află în linia întâi în lupta cu noul coronavirus vor primi un spor de risc lunar de 2.500 de lei. Acesta va fi impozitat cu 10%, urmând ca medicii să primească o sumă netă de 2.250 de lei.

O altă măsură este cea referitoare la șomajl tehnic: Guvernul României a aprobat ca o parte din fondurile necesare să fie decontate din fonduri europene. Pentru moment este vorba despre 300 milioane de euro, existând posibilitatea ca această sumă să crească.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus