Stiri de ultima ora

Poveștile oamenilor care au urcat România pe podiumurile internaţionale

Poveștile oamenilor care au urcat România pe podiumurile internaţionale
Actualitate
Anul 2017 a adus în prim plan oameni care s-au întrecut pe sine. Oameni care au pus numele României pe primele locuri în Cartea Recordurilor şi pe podiumurile internaţionale. Iată poveştile câtorva români cu care ne mândrim.

Olimpicii români au adus acasă peste 200 de medalii anul acesta. Cea mai mare performanţă au atins-o liceenii care au paticipat la olimpiada internaţională de fizică: patru medalii de aur, una de argint și locul 1 în Europa la Olimpiada de Fizică.

Anca Drăgulescu este unul dintre elevii brilianţi ai ţării.

Anca Drăgulescu, olimpic: „E un rezultat pe care l-am aşteptat destul de mult. Anul asta am reuşit să iau şi o olimpiadă care îmi face mie o bucurie şi s per că va face onoare şi ţării noastre.”

Aurul l-au cucerit şi micii invetatori români. "Pablo", robotul construit de ei, a câştigat o competiţie renumită din Canada, dovedindu-se cel mai bun "jucător de baschet"!

Bogdan Mihai, aur la concurs de robotică: „Este un sentiment foarte plăcut să ştii că ai ajuns la un nivel atât de sus încât să vină americanii la tine şi să zică: Bravo! Ne place cum aţi făcut robotul, cum aţi gândit sistemul acela.”

Dacă pentru liceeni "să ajungă sus" înseamnă să cucerească aurul la olimpiade, pentru adulţi culimile pot fi altele.

Horia Colibăşanu, stomatologul-alpinist din Timişoara, şi-a trecut numele pe lista celor care au reuşit să învingă cel mai înalt vârf din lume, Everestul. A urcat la 8.848 m înălţime fără ajutorul şerpaşilor şi fără oxigen suplimentar.

Horia Colibășanu, alpinist: „Am mai încercat o dată în 2014 şi nu am reuşit datorită condiţiilor meteo, adică datorită vântului foarte puternic.”

Anul acesta nimic nu l-a mai tras inapoi. A dus la bun sfârşit ascensiunea aproape imposibilă, devenind primul om care reuşeşte perfromanţa de a urca masivul fără ajutor. În 2006, Horia a urcat şi pe vârful Manaslu, tot din munţii Himalaya. Acum a fost rândul Mădălinei Condrea, o alpinistă din Arad să îl cucerească. Este prima femeie din România care a urcat pe un vârf de peste 8.000 de metri înălţime.

Prima românca pe vârful Manaslu din Himalaya

Mădălina Condrea: „Timp de 9 ani de zile am adunat fonduri și m-am gândit că voi ajunge acolo. Ușor nu a fost, nu pot să spun că a fost ușor, dar toată suferința a meritat.”

Cu provocări şi adrenalină la cote maxime nu se întâlnesc numai alpiniştii. Un român a doborât recordurile mondiale după ce a înnotat pe toată lungimea Dunării, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, fără obiecte ajutătoare. Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani, a devenit astfel singurul om care a înotat 2.860 km fără un costum de neopren.

Avram Iancu, înotător: „Străbaterea înot a unui fluviu este exact ca-n viaţă. Nu e întotdeauna numai soare şi frumos. Sunt şi nori, probleme.”

Bibliotecarul şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit un roman.

Avram Iancu: „Am recitit "Pilotul de pe Dunăre", de Jules Verne, o călătorie extraordinară şi am zis să dau viaţă acestui roman.”

El a plecat pe data de 20 iunie din Donaueschingen, Germania şi a ajuns, în 89 de zile, la Sulina. Cursa Dunării s-a dovedit mai grea decât cea din Canalul Mânecii. A ajuns epuizat şi a slăbit 10 kilograme.

Marea Neagra: 11 zile, 6 ore si un minut

Eforturi titanice au făcut şi cinci români care au pornit într-o călătorie de mare anduranţă, prin care vor să doboare un record mondial. În doar două săptămâni, au traversat Marea Neagră, într-o ambarcaţiune cu vâsle.

Vasile Oşean, membru al echipajului: „Mergem la origini şi dintr-un principiu foarte important, să arătăm oamenilor că pot face cu lucruri simple, lucruri măreţe.”

Ambarcaţiunea cu care au traversat cei 1.000 kilometri are aproape 9 metri. Au vâslit câte doi, timp de 2 ore. Echipajul a fost strâns de Andrei Roşu, cel care a traversat înot Canalului Mânecii în 2015. Tot el este unul dintre puţinii oameni din lume capabili să termine cea mai grea cursă de alergare din lume, de la Cercul Polar.

Andrei Roşu, liderul echipajului: „Ne dorim această traversare să fie un antrenament pentru cursa din decembrie, în care traversăm Atlanticul.”

5.000 de kilometri la vâsla prin Atlantic

Pe 12 decembrie au şi pornit aventura pe ocean. S-au antrenat deja doi ani pe Marea Neagră, însă, sunt conştienţi că oceanul poate fi mult mai violent.

Marius Alexe, membru Atlantic 4: „Putem să avem parte de furtuni foarte serioase sau zile foarte călduroase.”

Andrei Roşu, membru Atlantic 4: „Am simulat cam toate momentele grele care ar putea apărea pe Atlantic, de la vreme nefavorabilă, până la defecţiuni tehnice.”

Aventura românilor a început pe 12 decembrie din insula spaniolă La Gomera. Ei trebuie să ajungă în Antigua, America de Sud, în 60 de zile. Ambiţia lor este însă mai mare: vor să doboare recordul de 37 de zile. Până atunci, îşi vor petrece Anul Nou şi zilele onomastice vâslind pe ocean.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus