Stiri de ultima ora

Poveşti din Belarus, noua Coree de Nord a Europei: „Dacă nu te întorci de bunăvoie în ţară, îţi vom aresta bunicii”

Poveşti din Belarus, noua Coree de Nord a Europei: „Dacă nu te întorci de bunăvoie în ţară, îţi vom aresta bunicii”
Actualitate
O jurnalistă de 23 de ani, care a reuşit să fugă din Belarus chiar în ziua în care Roman Protasevici a fost arestat , este în prezent şantajată cu arestarea membrilor familiei sale dacă nu se întoarce benevol în această ţară, informează Euronews . Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a declarat deja, zilele trecute, că Belarusul a fost transformat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko în .

Arina Malinovskaia, reporter al canalului polonez Belsat a intrat în atenţia poliţiei din Belarus după ce a intervievat, pentru un canal polonez de televiziune, doi foşti ofiţeri bieloruşi de poliţie. Cei doi au relatat felul în care autorităţile bieloruse îi vânează în prezent pe protestatarii care demonstrează de aproape un an împotriva regimului condus de actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

La câteva zile după difuzarea reportajului, poliţia a bătut la uşa Arinei. După ce apartamentul ei a rămas fără curent, jurnalista a decis să părăsească imediat Belarusul.

Arina Malinovskaia a plecat urgent către Kiev, Ucraina. Şi-a luat cu ea doar paşaportul, ceva bani şi câteva lucruri într-o geantă de mână. A ajuns în Kiev pe 23 mai, exact în ziua în care autorităţile din Belarus, la ordinul lui Lukaşenko, .

La puţin timp după ce a ajuns în Ucraina, jurnalista a fost sunată din cumnatul său care deja fusese arestat de poliţia din Belarus. Acesta i-a transmis că nu va fi eliberat până când ea nu se va reîntoarce de bunăvoie în ţară.

Protestatar din Belarus arestat de poliţie. Foto: Profimedia Images

„Tot încearcă să pună presiune pe mine, să mă manipuleze”, a spus Malinovskaia.

„Dar nu mă mai întorc acolo”

Închisorile din Belarus s-au umplut de opozanţi şi jurnalişti critici. Gardienii folosesc clorină pentru a face aerul greu de respirat în celule

Ameninţarea cu închisoarea în cazul rudelor opozanţilor a devenit o practică obişnuită în Belarus. Recent, un bărbat care a ajuns în instanța belarusă pentru că a participat la mitinguri anti-Lukașenko , după ce a fost amenințat că dacă nu va pleda vinovat, rudele și vecinii săi vor fi cercetați penal.

Studenta rusă Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici arestată alături de acesta la Minsk după deturnarea avionului Ryanair, va fi pusă sub acuzare în Belarus , a anunțat, luni, ministrul de externe al țării, Vladimir Makei.

Sapega se confruntă cu trei acuzații penale: organizarea de încălcări ale ordinii publice, incitarea la ură și organizarea unor proteste în masă, fiecare dintre acuzații având pedepse cuprinse între trei și 15 ani de închisoare.

Protestatar din Belarus urmărit de un poliţist, la protestele organizate în martie 2021. Foto: Profimedia Images

Momentan, Sofia Sopega, în vârstă de 23 de ani, este arestată preventiv pentru o perioadă de două luni, potrivit avocatului său.

Stanislav Ivaşkevici, jurnalist de investigaţie la Belsat, a povestit pentru Euronews că în prezent închisorile din Belarus sunt suprapopulate. În plus, gardienii pun o găleată plină de clorină în celule pentru a face aerul şi mai greu de respirat.

Pe lângă arestările şi presiunile fără precedent la care sunt supuşi jurnaliştii din Belarus, cele mai brutale metode sunt rezervate opozanţilor politici din această ţară: aceştia sunt torturaţi şi deseori puşi în carcere, fără niciun pat, unde e atât de frig încât deţinuţii dorm cel mult 10-15 minute, după care se trezesec şi fac mişcare pentru a nu îngheţa.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus