Stiri de ultima ora

PMP apasă pedala în Parlament: revine subiectul creșterii numărului de senatori și deputați aleși în Diaspora

PMP apasă pedala în Parlament: revine subiectul creșterii numărului de senatori și deputați aleși în Diaspora
Actualitate
Preşedintele comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților, Constantin Codreanu (PMP), a cerut marți, în plen, mărirea numărului de parlamentari de Diaspora. El a invocat prezenţa numeroasă la vot a cetăţenilor români din Diaspora, Republica Moldova şi comunităţile istorice, respectiv aproape 700.000 de persoane, în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Conform acestuia, 7,2% dintre cetăţenii care au venit la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale au, în acest moment, o reprezentare de 1,3% ca număr de parlamentari. De-a lungul timpului, în România, au existat mai multe norme de reprezentare în Parlament, ultima spunând foarte clar că se atribuie un deputat la 73.000 de cetăţeni şi un senator la 168.000.

„Avem în Diaspora emergentă, în Republica Moldova şi în comunităţile istorice, câteva milioane de cetăţeni români. Este inacceptabil ca aceştia să fie reprezentaţi în Parlamentul României de doar 6 parlamentari, acelaşi număr pe care îl are cel mai mic judeţ din ţară, Covasna, cu 206.000 de locuitori”, a declarat Constantin Codreanu.

Amintim că în cadrul audierii ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, ca răspuns la întrebarea deputatului Constantin Codreanu, membrul Executivului a declarat că una dintre măsurile din programul de guvernare al PNL este mărirea până la 15 a numărului de parlamentari care să reprezinte Diaspora.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus