Stiri de ultima ora

Noi martori, noi emoţii pentru Sevil Shhaideh în dosarul Belina - Tribunalul continuă audierile

Noi martori, noi emoţii pentru Sevil Shhaideh în dosarul Belina - Tribunalul continuă audierile
Actualitate
Tribunalul Bucureşti reia, marţi, audierile din dosarul de corupţie al fostului vicepremier al României, Sevil Shhaideh, şi va audia noi martori care să povestească despre cum un areal geografic a trecut de la Apel Române la Consiliul Judeţean Teleorman, fiind folosit aproape exclusivist de familia o societate comercială.

În acest proces au vorbit deja în faţa judecătorilor primii martori ai acuzării şi au explicat instanţei că respectiva zonă nu reprezintă o simplă "baltă de pescuit" aşa cum sugerează apărarea celor din dosar ci un braţ real al Dunării.

Una dintre cele mai interesante declarațîi de până acum le-a dat Emilian Cîrjan, care din 2006 lucrează în funcția de șef birou la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Teleorman, subordonată Administrației Naționale "Apele Române".Declarația acestuia este importantă, pentru că el a demontat o parte din apărările celor implicăți în acest dosar, respectiv că brațul Pavel este colmatat, iar insula Belina nu mai face parte din albia minoră a Dunării: "Consider că și în prezent brațul Pavel comunica cu Dunărea, la un nivel ridicat al fluviului".

Audiat la Tribunal, Cîrjan a fost ferm: "Insula Belina și brațul Pavel sunt și înregistate din punct de vedere juridic că obiective cadastrale aparțînând albiei minore a Dunării".

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul "Belina", fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al CJ Teleorman; Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria; Rodica Guşă, asistent registrator la acelaşi birou.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Potrivit anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus