Stiri de ultima ora

Noi detalii despre accesarea ilegală a unor semafoare din Capitală. Viceprimarul: Cel care a introdus alte diagrame a lucrat în sistem

Noi detalii despre accesarea ilegală a unor semafoare din Capitală. Viceprimarul: Cel care a introdus alte diagrame a lucrat în sistem
Actualitate
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat că există un cerc restrâns de persoane bănuite că ar fi accesat ilegal semafoare din Bucureşti, subliniind că cel care a introdus diagrame pentru culorile roşu şi verde a lucrat în sistemul de programare al unităţilor semafoarelor.

14 afişări

Noi detalii despre accesarea ilegală a unor semafoare din Capitală: Cel care a introdus alte diagrame a lucrat în sistem (Foto: Pixabay)

„Persoana care a introdus alte diagrame este o persoană care a lucrat în sistemul de programare al unităţilor semaforice de pe raza municipiului Bucureşti”, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, la Antena3.

Potrivit acestuia, este exclusă presupunerea ca semafoarele să fi fost accesate de către hackeri: „Intervenţia nu a fost una electronică, cu o intervenţie mecanică de pe spaţiul public, prin aceea că acele căsuţe ale semaforului au fost deschise. Să se deschidă acestea au anumit tip de cheie şi un anumit tip de poziţie de extragere al capacului de protecţie, deci nu e pur şi simplu un capac care să apere de ploaie şi de vânt”.

La rândul său, Poliţia Capitalei informează, duminică, faptul că imediat ce un reprezentant al Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti a sesizat că s-ar fi intervenit la semaforizarea de pe B.dul Nicolae Grigorescu - Policlinica Titan, echipaje ale Brigăzii Rutiere s-au deplasat pentru a asigura fluenţa traficului şi pentru a efectua investigaţii.

„Pe parcursul zilei de astăzi (duminică, n.r.) se vor desfăşura mai multe activităţi, în care vor fi implicaţi şi specialişti ai Companiei Municipale de Management al Traficului Bucureşti, au fost solicitate date necesare în conturarea situaţiei de fapt, urmând a se stabili şi situaţia de drept”, informează Poliţia Capitalei.

Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă seară, că au avut loc accesări ilegale ale sistemului de semaforizare din Bucureşti, subliniind că a fost deja depusă o plângere penală. Primăria mai arată că au fost introduse alte diagrame ce stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor.

„Reprezentanţii Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A., în calitate de operatori ai sistemului de semaforizare din Capitală, au depus astăzi o plângere penală după ce ieri şi astăzi (28 şi 29 decembrie 2018) au avut loc accesări ilegale ale echipamentelor, cu potenţiale consecinţe deosebit de grave. Mai exact, s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni). Dacă echipele de intervenţie ale Companiei Municipale Management Trafic Bucureşti S.A. nu interveneau cu promptitudine există un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile)”, informează Primăria Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, după prima accesare a dispozitivului trecerii de pietoni din faţa Policlinicii Titan, din 28 decembrie, situaţia a fost remediată rapid, iar sistemul a fost verificat din punct de vedere tehnic, fiind exclusă varianta unei erori.

„Astăzi, 29 decembrie, a avut loc o nouă accesare, în acelaşi loc, iar semaforul trecerii de pietoni, în loc să urmeze ciclul de culori roşu-verde, a rămas blocat pe culoarea galbenă intermitent. Menţionăm faptul că, din punct de vedere tehnic, doar persoane specializate, care au cunoştinţele şi echipamentele necesare pot să acceseze automatele de dirijare şi să modifice diagramele. În zona Policlinicii Titan există mai multe camere de supraveghere şi în aceste momente se lucrează la identificarea persoanelor care au intervenit la echipamente”, mai subliniază municipalitatea.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus